NYHETER:

Ny vräkning av palestinska familjer i östra Jerusalem

Ruinerna av ett hus tillhörande palestinier, som revs i stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem, 19 januari. Foto: TT/AP/Mahmoud Illean

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Ny vräkning av palestinska familjer i östra Jerusalem

Ytterligare två palestinska familjer har blivit hemlösa i östra Jerusalem, detta efter en order av Israels högsta domstol i söndags. Husen hade byggts utan tillstånd då det är svårt för palestinier att få bygglov i östra Jerusalem – så många som 93 procent av ansökningarna nekas.

Av Bella Frank

ISRAEL–PALESTINA | Israelisk militärpolis kom omedelbart till de två bröderna Shqeirats hem efter domen i högsta domstolen i helgen. Ställda inför valet att antingen riva husen själva eller låta de lokala myndigheterna göra det – vilket både är kostsamt då man dels avkrävs pengar för själva rivningen dels riskerar böter och även fängelse om man inte gör det – valde de att själva utföra rivningen, rapporterar Al Jazeera English.

De båda bröderna, Mahmoud Shqeirat och Daoud Shqeirat, är fäder till fem barn vardera, som nu är hemlösa.  Husen hade byggts 2012 i området Jabal al-Mukabber i östra Jerusalem, söder om gamla staden. Rättsprocessen har pågått i flera år och bröderna har försökt bestrida domstolsordern om rivningen av deras hus utan framgång. De har dessutom betalat över motsvarande hundra tusen kronor i böter under flera års tid för att de byggt husen utan bygglov.

–  Vi håller nu på att försöka hitta nya hem att hyra för familjerna – igår lade vi tillhörigheterna i en [annan] av brödernas hus, säger en granne och kusin till bröderna, Arafat Shqeira, till Al Jazeera English.

Tills dess de har hittat nya hem har familjerna fått tält av internationella röda korset, ICRC, att bo i. Hyrorna för bostäder i östra Jerusalem är höga på grund av bostadsbristen och då palestinier sällan får bygglov, och hyrorna kan ofta pressas upp av att diplomater, utländska journalister eller biståndsarbetare med stor betalningsförmåga frekvent bosätter sig här.

Enligt en studie av FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (Ocha) från 2020 har stämningar om vräkningar riktats mot 218 palestinska familjer. I en majoritet av fallen har dessa stämningar initierats av bosättarorganisationer. Det innebär att 970 palestinier varav 424 barn står inför risken att inte bara vräkas utan tvingas ifrån östra Jerusalem.

Ocha har larmat om att israelisk lag som å ena sidan tillåter judiska israeler att kräva rätt till egendom man ägt innan 1948, även i östra Jerusalem som enligt internationell rätt är under ockupation, å andra sidan förnekar palestinier att få rätt till egendom man ägt i västra Jerusalem och inte heller har rätt till ekonomisk kompensation. Detta i kombination med de många pågående vräkningsfallen mot palestinier i östra Jerusalem innebär en ökning av israeliska judar i östra Jerusalem samtidigt som antalet palestinier minskar.

Ocha betonade inför förestående vräkningar av palestinska familjer i Sheikh Jarrah i maj 2021 att ”förflyttandet av delar av en ockuperande makts civilbefolkning in i territoriet det ockuperar är förbjudet under internationell rätt och kan utgöra ett krigsbrott”.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.