NYHETER:

Haitis tillfällige president har nära kopplingar till mordmisstänkt

Ariel Henry, i mitten ,vid en minnesstund för Jovenel Moïse, Port-au-Prince, Haiti, juli 2021. Foto: TT/AP/Joseph Odelyn

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Haitis tillfällige president har nära kopplingar till mordmisstänkt

I kaoset som svepte genom Haitis politiska korridorer i kölvattnet av mordet på president Jovenel Moïse i juli 2021 utsågs Ariel Henry till regeringschef. Därtill fick Henry således det yttersta ansvaret för att bringa klarhet i avrättningen på presidenten i dennes sovrum i presidentpalatset i huvudstaden Port-au-Prince.

Nya uppgifter anklagar emellertid den tillfällige haitiske presidenten Ariel Henry – i grunden neurokirurg – för att ha upprätthållit nära kontakter med en av de primära mordmisstänkta, rapporterar New York Times.

Av Klas Lundström

HAITI | Det handlar framför allt om telefonsamtal som stärker bilden av ett nära samröre mellan Ariel Henry och Joseph Felix Badio, den som tidigt pekades ut som ansvarig för komplotten som dräpte Jovenel Moïse, rapporterar New York Times.

Badio tjänstgjorde förut som regeringstjänsteman inom Haitis justitiedepartement och har i mordutredningen kopplats samman med nu arresterade colombianska ex-militärer som uppges ha utfört dådet i den haitiska huvudstaden.

Den tillfällige presidenten Ariel Henrys fortsatta kontakt med Joseph Felix Badio, trots att den senare uttryckligen misstänktes ha haft del i det mord som fört den förra till Haitis högsta politiska post, är frapperande och bäddar för en ny vända i den politiska kris som alltjämt råder sedan Jovenel Moïse mördades.

Ekonomiska motiv finns med i bilden som intervjuat den förre drogbaronen och haitiske affärsmannen Rodolphe Jaar som uppger sig ha ”sponsrat” komplotten mot presidenten – som dock skulle störta, inte mörda Jovenel Moïse – med cirka en miljon kronor till bland annat vapen och rekrytering av colombianska ex-militärer som numera verkar som legosoldater, rapporterar New York Times.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.