REPORTAGE:

Journalistmord, protester och kris i Haiti

Fabriksarbetare skanderar regeringsfientliga slagord under en protest som krÀver högre löner, i Port-au-Prince, Haiti, torsdagen den 10 februari 2022. Foto: TT/AP Photo/Odelyn Joseph

REPORTAGE

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Journalistmord, protester och kris i Haiti

En journalist dödades av polis i samband med protester mot lÄga dagslöner i Haitis huvudstad Port-au-Prince förra veckan. Samtidigt fortsÀtter utredningen kring mordet pÄ önationens president Jovenel Moïse i juli 2021, ett illdÄd som nuvarande regeringschef Ariel Henry anklagas för kopplingar till.

Enligt International Crisis Group ökar Haitis politiska kris och organiserade brottsgruppers utbredda inflytande risken för inbördeskrig.

Av Klas Lundström 

HAITI | Sedan mordet pÄ Haitis president Jovenel Moïse i juli 2021 har det politiska lÀget förblivit spÀnt, en rad gripanden har gjorts och colombianska ex-soldater ingÄr i den konspiration som just nu utreds för presidentmordet.

Samtidigt som utredningen pÄgÄr fortsÀtter grupper som livnÀr sig pÄ organiserad brottslighet att cementera inflytande över haitiska rÀttsapparater och marknader, alltmedan det ekonomiska lÀget förblir akut för majoriteten av önationens invÄnare i spÄren av Är av politisk instabilitet och de senaste Ärens pandemi som sett höjda kostnader för basvaror som matolja, bensin och el.

Ett krav som lyfts fram pÄ sistone Àr höjda minimilöner och nÄgot som premiÀrminister Ariel Henry gÄtt landets fackförbund till mötes i form av nya dagslöner. Men de nya nivÄerna, med dagslöneökningar pÄ över 30 procent, motsvarar lÄngt ifrÄn de nivÄer som Haitis ledande fackförbund anser som skÀliga för anstÀllda inom serviceyrken och jordbrukssektorn, rapporterar bland annat nyhetsbyrÄn AP.

Polis utreds för journalistmordet

Utvecklingen, eller kanske snarare brist pÄ sÄdan, fick dÀrför de haitiska fackförbunden att utlysa protester i huvudstaden Port-au-Prince förra veckan.

Protesterna nĂ„dde vĂ€gs Ă€nde dĂ„ polis sköt skarpa skott mot folkmassan. Minst en person dog – en journalist pĂ„ plats för att bevaka protesterna. Även ett antal personer sĂ„rades, enligt vittnesmĂ„l till nyhetsbyrĂ„n Reuters.

Journalisten som dog hette Maxihen Lazzare, var knuten till den inhemska mediegruppen Roi des Infos och avled pÄ sjukhus till följd av skottskador.

I dagslÀget utreds polis för inblandningen i Maxihen Lazzares död och lindriga skottskador som minst tvÄ andra journalister Ädrog sig under samma demonstration, rapporterar Haiti Libre.

En ”fallerad stat”?

VÄldet har cementerat sin nÀrvaro i Haiti under de senaste Ären och i spÄren av president Moïses död i form av en brutal avrÀttning vÀcker Änyo frÄgetecken kring den karibiska önationens stabilitet.

Bedömare befarar att Haiti riskerar att bli en ”fallerad stat” och International Crisis Group menar i en rapport att önationen riskerar att falla i inbördeskrig om landets makthavare inte lyckas dĂ€mpa det politiska och sociala fallet mot avgrunden.

Kriminella gÀng kontrollerar oljeterminaler samtidigt som korruptionen skenar inom polis- och rÀttsvÀsendet och hÄller jÀmn takt med fattigdomsnivÄerna som förblir de högsta i den vÀstra hemisfÀren.

”Men Ă€ndĂ„ avfĂ€rdar mĂ„nga haitier tanken pĂ„ Ă€nnu en FN-ledd fredsbevarande insats, Ă€n mindre en amerikansk militĂ€rintervention”, skriver International Crisis Group.

PremiÀrministerns roll oklar

En av den haitiska tragedins huvudroller innehas av den nuvarande regeringschefen Ariel Henry, som förutom att vara i fackföreningars blickfĂ„ng med dagslöner under rekommenderade nivĂ„er Ă€ven utreds för eventuell inblandning i mordet pĂ„ president Jovenel MoĂŻse – anklagelser Henry emellertid bestĂ€mt tillbakavisat.

Men Ariel Henry har dokumenterade relationer till en av de primÀra misstÀnkta för presidentmordet, Joseph Felix Badio, vilket bland annat renderat i ett utreseförbud under pÄgÄende utredning.

Ariel Henry besvarade reseförbudet med att försöka att avskeda den ansvarige huvudĂ„klagaren, Bedford Claude, nĂ„got som regeringschefen inte lyckats med dĂ„ det faller bortom hans ansvarsomrĂ„den – men klart Ă€r att Bedford Claudes sĂ€kerhet förblir hotad och att han sedan hösten 2021 lever under polisskydd, rapporterar BBC.

”Sedan sitt tilltrĂ€de har Ariel Henry haft problem att som tillfĂ€llig ledare hĂ€vda sin auktoritet”, skriver International Crisis Group och tillĂ€gger att första prioriteten Ă€r ett omedelbart avtal nĂ€r det gĂ€ller maktövergĂ„ngen, och nĂ€r nya val till presidentposten och parlamentet kan hĂ„llas.

”KrĂ€vs tydlig plan”

Utan en tydlig plan, helst inom ramen för Är 2022, kan Haitis fall fördjupas och brottslighet, oroligheter, vÄld och en ökande andel emigranter som söker en ny tillvaro bortanför önationens grÀnser fortsÀtta att Àta sig in i landets politiska och ekonomiska centra, summerar International Crisis Group:

”Med konstitutionen mer eller mindre dödförklarad och uppskjutna val innebĂ€r att tvĂ„ tredjedelar av senatens stolar förblir tomma samtidigt som ansvaret för MoĂŻses död förblir oklar.”

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter