NYHETER:

Ny gruppvåldtäkt i Indien

Studenter från olika universitet arrangerade ett protestmöte mot gruppvåldtäkten på en flicka, den 29 januari 2022. Foto: TT/AP//Bikas Das

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Ny gruppvåldtäkt i Indien

En ung indisk kvinna rapporteras ha gruppvåldtagis i huvudstaden New Delhi i slutet av januari i vad som tros vara en hämndaktion. Polis har gripit tolv personer varav åtta kvinnor och tre minderåriga pojkar som anklagas för att på olika sätt ha deltagit i övergreppet.

Av Bella Frank

INDIEN | Kvinnan ska ha våldtagits av tre pojkar och misshandlats samtidigt som övergreppet filmades. Därefter släpades hon runt i bostadsområdet Kasturba Nagar i huvudstaden New Delhi liksom framför sin familjs hus, rapporterar Al Jazeera English.

Enligt lokala indiska medier ska det brutala övergreppet ha varit en hämnd efter att kvinnan avvisat en 16-årig pojkes upprepade inviter. Pojkens familj hävdar att det var hennes avvisande som var orsak till att pojken tog livet av sig.

– Pojken begick självmord i november förra året och hans familj anklagar nu offret. De har hävdat att det var på grund av henne som han tog det extrema steget. För att utkräva hämnd på henne ska de ha kidnappat henne. De ville lära henne en läxa, sade en polis efteråt, rapporterar lokala medier.

Kvinnan rakades och målades med svart färg i ansiktet i samband med övergreppet något som brukar kopplas till övergrepp gentemot samhällsklasser med lägre status i landet.

– Att dra av kläderna och visa upp och svartmåla ansiktet är skamliga handlingar i kastbaserade övergrepp mot personer i de förtryckta kasterna, säger Kavita Krishnan från the Communist Party of India till Al Jazeera English.

– I Kasturba Nagar-fallet så användes dessa handlingar som man lärt från kastövergrepp trots att både de anklagade och offret tillhör samma samhällsgrupp. Detta är i högsta grad ett genusövergrepp där ett helt bostadsområdet tycker det är ok att lyncha en kvinna för att hon inte besvarade en mans kärlek, fortsätter Kavita Krishnan.

Parlamentsledamoten Rahul Gandhi är en av de politiker som har fördömt dådet och skriver på Twitter att det ”avslöjar något mycket oroväckande” om det indiska samhället: ”Den bistra sanningen är att många indier inte anser att kvinnor är människor. Detta skamliga faktum måste erkännas och utmanas”.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.