NYHETER:

Jordbruksreformer rivs upp efter bondeprotesterna

Efter ett år av intensiva bondeprotester mot tre jordbruksreformer meddelade landets premiärminister Narendra Modi på fredagen i ett tal till nationen att lagarna kommer att rivas upp. Här en bondeprotest mot de tre lagarna i närheten av det indiska parlamentet i somras. Foto: AP Photo/Manish Swarup

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Jordbruksreformer rivs upp efter bondeprotesterna

Efter ett år av intensiva bondeprotester mot tre jordbruksreformer meddelade landets premiärminister Narendra Modi på fredagen i ett tal till nationen att lagarna kommer att rivas upp. Bondeorganisationer välkomnar beslutet men representanter för bondeorganisationer säger att protesterna kommer att fortsätta till dess att lagarna är borta från agendan.

Av Bella Frank

INDIEN | Rakesh Tikait, ledare för en av bondeorganisationerna, säger att protesterna kommer att fortgå: ”Vi kommer att vänta till dess att parlamentet drar tillbaka lagarna” skriver han på Twitter, rapporterar Reuters India. 

De omstridda lagarna avreglerar olika aspekter av jordbruket – försäljning, prissättning och förvaring av produkter, och kontraktsodling, det vill säga att kontrakt som upprättas direkt mellan en odlare och ett livsmedels- eller utsädesföretag. 

De introducerades och röstades igenom i parlamentet på kort tid i september förra året och sedan i november 2020 har bönder protesterat vid infartsvägarna till New Delhi, liksom på andra platser i landet. Bönder har motsatt sig jordbruksreformerna eftersom man anser att de skulle stärka storföretagens makt på bekostnad av småbönder som redan har svårt att försörja sig och sina familjer. 

Valtaktiska skäl kan ligga bakom

Narendra Modi har genom de tre lagarna velat modernisera landets jordbrukssektor som sysselsätter över hälften av landets befolkning, Modi menar att lagarna skulle ge bönderna större kontroll men många småbönder har hyst oro för att den nuvarande prisgarantin för vissa grödor kommer att tas bort. 

Att Modi nu signalerar att lagarna ska rivas upp ses som en eftergift inför viktiga val i flera delstater i norr nästa år. I Uttar  Pradesh, där protesterna har varit särskilt stora, styr Modis parti Bharatiya Janata Party (BJP) går man till val i februari och mars 2022 och bondeorganisationer har mobiliserat emot partiet. 

– Vi har bestämt oss för att skada BJP och besegra dem, sade Jasbir Kaur Natt från Tikri border action committee som organiserar lokala protester till CBC News i samband med protester som hölls i september i år. 

”Minimipriser en bas”

Jordbruksreformerna syftade bland annat till att få bort en form av marknadsplatser, så kallade mandis. Dessa tar ofta avgifter, och med en liberalisering av marknaden har Narendra Modi menat att bönder skulle kunna tjäna mer pengar på den öppna marknaden. 

Men Sheelu Francis från Women’s Collective som organiserar många småbönder menar i en intervju tidigare i år med Tidningen Global att detta skulle försämra läget ytterligare:

– Vi säger inte att mandis är den bästa lösningen men bönderna kan där gå samman och förhandla, och när det finns minimipriser finns det i alla fall en bas att utgå ifrån.

– När det inte finns några minimipriser kommer företagen att bestämma priserna, sade Sheelu Francis då.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.