NYHETER:

Indiens parlament river upp jordbrukslagar

Bondeledare, bland andra Rakesh Tikait i mitten, firade i förra veckan ettårsdagen av protesterna, samt att Narendra Modi veckan innan hade meddelat att de tre kontroversiella jordbrukslagarna skulle rivas upp. På måndagen röstade det indiska parlamenetet för att göra det. Foto: AP Photo/Manish Swarup

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Indiens parlament river upp jordbrukslagar

Av Bella Frank

INDIEN | Det indiska parlamentet röstade på måndagen för att riva upp tre jordbrukslagar som indiska bönder har protesterat emot i ett år. Både under- och överhuset röstade för att riva upp lagarna utan någon större debatt, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press. 

Redan för tio dagar sedan meddelade landets premiärminister Narendra Modi att lagarna skulle dras tillbaka i vad som beskrivs som en stor prestigeförlust för Modi som sedan över ett år har hävdat att lagarna var nödvändiga för att modernisera landets jordbrukssektor. 

Bönder har sedan i november förra året protesterat runt om i landet men framför allt vid infartsvägarna till New Delhi – detta då bönder oroat sig för att lagarna skulle försämra deras försörjningsmöjligheter ytterligare. 

Att lagarna nu dras tillbaka anses ha att göra med viktiga delstatsval nästa år, bland annat i Uttar Pradesh och Punjab. I båda delstaterna har bondeprotesterna varit stora och de illa omtyckta lagarna har setts som ett hot mot Modis parti Bharatiya Janata Party (BJP). Bönder har firat de tre jordbrukslagarnas tillbakadragande men vill fortfarande få löften om att de prisgarantier som finns i landet för vissa grödor kommer att behållas. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.