NYHETER:

Irakisk man kan dömas för folkmord mot yazidierna

Taha Al-J som har pekats ut som IS-jihadist är den första som har åtalats för folkmord av yazidierna. På tisdagen avslutas rättegången i Frankfurt. Foto: Arne Dedert/Pool via AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Irakisk man kan dömas för folkmord mot yazidierna

Rättegången mot en man som har anklagats för krigsbrott mot yazidier avslutades under tisdagen i Tyskland. Taha Al-J som har pekats ut som IS-jihadist är den första som har åtalats för folkmord av yazidierna.

Taha Al-J dömdes till livstids fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten för mordet på en 5-årig flicka 2015. Hans fru dömdes nyligen till tio års fängelse för brott mot mänskligheten.

Av Bella Frank

TYSKLAND | Mannen som har identifierats som Taha Al-J är irakisk medborgare och dömdes bland annat för att ha förslavat en yazidisk mamma och hennes dotter för att därefter ha torterat och mördat den femåriga flickan i Irak 2015 .

I slutet av oktober dömdes den tyska medborgaren Jennifer Wenisch, gift med Taha Al-J, till tio års fängelse av en domstol i München för brott mot mänskligheten för att ha underlåtit att agera när mannen kedjade fast flickan i brännande sol och lät henne dö av törst. Den domen tros vara en av de första i världen som någon har dömts för IS förföljelse av yazidierna.

Hög bevisbörda

Taha Al-J tros ha blivit medlem i IS 2013 och både han och Jennifer Wenisch ska ha varit medlemmar av IS särskilda så kallade moralpolis. Taha Al-J greps i Grekland 2019 då han försökte söka asyl där, men eftersom Tyskland redan hade börjat utreda Jennifer Wenisch för brott och utredningen mot henne var kopplad till hennes man, begärde man Taha Al-J utlämnad. Tyskland har så kallad universell jurisdiktion vilket innebär att brott kan utredas oberoende av var de har begåtts och oberoende av vilken nationalitet som en gärningsman har.

Hans advokat Serkan Alkan säger till Euronews att han och den andra försvarsadvokaten Martin Heising ”har en känsla att vår klient används som en representant för IS brott.” Det är också höga beviskrav som ställs för en fällande folkmordsdom, inte minst måste den anklagades avsikt att begå folkmord styrkas, förklarar Natia Navrouzov från Yazda som själv är advokat:

– Och jag menar att det är alltid svårt att bevisa, säger hon men betonar att om det blir en fällande dom kommer det sannolikt att bidra till att fler ställs inför rätta för folkmord mot yazidierna:

– Vi hoppas att det kommer att få en dominoeffekt, att det kommer att leda till fler rättegångar som den här, säger hon till Euronews.

Den yazidiska minoriteten förföljdes och förslavades av IS i samband med att gruppen kontrollerade ett stort territorium i Syrien och Irak från 2014 och några år framåt – 2017 hade gruppen förlorat 95 procent av det territorium man hade kontrollerat. 10 000 yazidier beräknas ha dödats och omkring 7 000 yazidiska kvinnor och flickor förslavades av IS-medlemmar.

Sexualbrott med tydligt syfte

I maj i år meddelade utredningen Investigative Team to Promote Accountability for Crimes Committed by Da’esh/ISIL (Unitad) som FN har tillsatt kring bland annat IS brott mot yazidierna, att IS begick folkmord mot minoriteten, i ett möte med FN:s säkerhetsråd.

– Jag kan bekräfta för rådet att baserat på vår oberoende brottsutredning har Unitad etablerat tydliga och övertygande bevis på att folkmord begicks av IS mot yazidierna som en religiös grupp, sade Karim Asad Ahmad Khan, chef för Unitad till säkerhetsrådet då.

Enligt Khan var IS syfte uppenbart i dess ultimatum till yazidierna om att ”konvertera eller dö”, och att tusentals också dödades efter det. Dödandet skedde genom massavrättningar, då yazidier besköts under flykt eller då de dog på Sinjarberget dit många tog sin tillflykt.

Khan förklarade också att IS förslavande av kvinnor och flickor spelade en särskild roll i syftet att förinta yazidierna – genom att våldta och utsätta dem för olika former av sexualiserat våld skulle man helt enkelt ta ifrån kvinnorna och flickorna möjligheten att i framtiden föda barn inom den yazidiska gruppen.

– Men låt oss inte glömma att dessa brott pågår fortfarande, sade han i våras, rapporterar FN i ett pressmeddelande om säkerhetsrådets möte i våras.

*artikeln har uppdaterats

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.