NYHETER:

Krispräglat Honduras får sin första kvinnliga president

Fria partiets presidentkandidat Xiomara Castro vid valet i Tegucigalpa, Honduras, den 28 november 2021. Foto: TT/AP Photo/Moises Castillo

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Krispräglat Honduras får sin första kvinnliga president

Av Klas Lundström

HONDURAS | Oppositionskandidaten Xiomara Castro segrade i Honduras presidentval den 28 november och tillträder som landets första kvinnliga president i januari 2022. En historisk milstolpe som sker 12 år efter en annan – då hennes make Manuel Zelaya tvingades bort från samma post i samband med en militärkupp 2009.

Xiomara Castros uppgift blir att vända på en rad negativa spiraler i den centralamerikanska nationen. Arbetslösheten växer (från 4 till nära 10 procent inom loppet av ett år, mycket på grund av covid-19:s ekonomiska konsekvenser), mordfrekvensen hör till planetens högsta per capita (i snitt 13 mördade varje dag) och en korruptionstyngd statsapparat har fått bedömare att titulera Honduras som ”en fallerad stat” på grund av knarkhandelns djupgående politiska förbindelser.

Xiomara Castro har lovat att bilda en regering som ska verka för ”fred och rättvisa” – och det står redan klart att statskuppen 2009 och de oförrätter som hon och hennes anhängare menar att ex-presidenten Manuel Zelaya tvingades genomlida inte är ett minne blott.

– De senaste tolv åren har inte varit för intet. Gud tar tid på sig, men glömmer inte, säger den tillträdande presidenten, rapporterar The Guardian.

*

Läs även Tidningen Globals granskning av statskuppen i Honduras 2009 och det politiska ledarskap som följde i dess spår. En politisk oligarki som anklagas och i flera fall sett sig dömd för otaliga brott: ”Narcodollar, mutor och mord ­– Honduras föll samman efter kuppen 2009”.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.