NYHETER:

FN: ”Endast socioekonomiska åtgärder kan besegra HIV/aids”

Världsaidsdagen uppmärksammas i Kolkata, Indien, 1 december 2021. Foto: AP Photo/Bikas Das

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

FN: ”Endast socioekonomiska åtgärder kan besegra HIV/aids”

Av Klas Lundström

HÄLSA | Den 1 december är den årliga Världsaidsdagen, då situationen när det gäller den dödliga men numera behandlingsbara sjukdomen uppmärksammas globalt. FN:s hiv/aids-program tog tidigare i år fram ett ramverk för att göra sjukdomen till ett minne blott år 2030.

Men nu, i samband med Världsaidsdagen, lyfter det globala förbundet ett varningens finger:

”Aids utgör alltjämt en pandemi och rött sken blinkar och vi kan endast [uppnå målet] med snabba åtgärder för att sätta punkt för de ojämlikheter som driver pandemin framåt”, skriver Winnie Byanyima, chef för UNAIDS, i ett pressmeddelande.

2020 uppskattades cirka 40 miljoner världen över leva med sjukdomen, varav 1,7 miljoner var barn upp till 14 år. Hiv slår – enligt UNAIDS statistik – hårdast mot kvinnor och flickor som utgör 53 procent av alla hiv-smittade.

Södra Afrika förblir epicentrum för hiv/aidspandemin med 67 procent av alla fall. Men en annan pandemi – covid-19 – har slagit hårt mot hiv-smittade i utvecklingsländer då bromsmediciner inte anlänt efter regelbundna scheman, rapporterar UNAIDS.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.