NYHETER:

Tyskt skadestånd åt förintelseöverlevare

Den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier i en ceremoni till minne av 76-årsdagen av befrielsen av Buchenwald av amerikanska trupper den 11 april 1945. Nu har Tyskland öronmärkt ersättningar till förintelseöverlevare. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Tyskt skadestånd åt förintelseöverlevare

Av Klas Lundström

FÖRINTELSEN | Den tyska staten har öronmärkt cirka fem miljarder kronor åt förintelseöverlevare, däribland ryska judar som överlevde nazistregimens belägring av Leningrad, rapporterar The New York Times.

Beskedet kommer 80 år efter att Nazityskland först belägrade Leningrad – och minnet efter den drygt två år långa belägringen och av Förintelsen generellt lever än. 

Förintelseöverlevare och anhöriga runtom i Östeuropa, USA och andra länder kommer att motta månatliga ersättningar på motsvarande 45 000 kronor:

– Många överlevare har inga större familjeband, för dessa blir de här pensionerna en livlina, säger Stuart Eizenstat från Claims Conference som hanterar det tyska ansvaret för Förintelseöverlevare och deras anhöriga, till The New York Times.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.