NYHETER:

Ny premiärminister utsedd i Peru

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Ny premiärminister utsedd i Peru

Perus kontroversielle premiärminister Guido Bellido har tvingats bort, och ersatts av juristen Mirtha Vásquez.

Av TT-Reuters

PERU | Perus premiärminister Guido Bellido avgår, meddelar landets president Pedro Castillo överraskande vid ett tv-sänt tal.

Bellido skriver i sitt avskedsbrev att han gör det på uppmaning av Castillo. Enligt peruansk lag innebär avskedet att hela regeringen upplöses.

Tillsättningen av den politiska nykomlingen Bellido var kontroversiell, bland annat har han utretts för kommentarer om stöd till den terrorstämplade kommunistgerillan Sendero Luminoso. Han har också mött motstånd för sitt förslag om att förstatliga naturgasresurser i Peru, som i dag sköts av ett konsortium lett av argentinska Pluspetrol. I ett Twitterinlägg säger han att kampen inte är över, till en bild från filmen ”Gladiator”.

Tidigare talman

Bellidos stol hann knappt svalna, innan Mirtha Vásquez svurits in och satt sig på den. Hon återfinns politiskt till vänster, och har tidigare varit talman för kongressen. Hon tillhör partiet Frente Amplio, som bland annat fokuserar på miljöfrågor, och har tidigare arbetat som åklagare.

En ny regering tillsattes också även om en del ministrar, som finansminister Pedro Francke, behöll sina poster.

 
Perus nya premiärminister har tidigare arbetat med klimat- och miljöfrågor bland annat. Arkivbild. Foto: AP Photo/Jack Dempsey

 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.