NYHETER:

Kina: ”Återtagande” av Taiwan kan ske 2025

Människorättsaktivister från Hongkong protesterade mot Kinas auktoritära politik utanför parlamentet i Taipei, Taiwan, på Kinas nationaldag den 1 oktober. Foto: AP Photo/Johnson Lai

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Kina: ”Återtagande” av Taiwan kan ske 2025

Krigsrisken mellan de båda kinesiska nationerna, som har befunnit sig i politisk konflikt sedan den kinesiska revolutionen och nationalisternas tillflykt till Taiwan, når rekordnivåer, menar bedömare. Samtidigt står USA fast i sitt militära och politiska stöd till Taiwan.

Av Klas Lundström

KINA/TAIWAN | Kinas försvarsminister Chiu Kuo-cheng hävdar att landets armé är kapabla att lansera en fullskalig invasion – eller ”återtagande” enligt Pekings historiska narrativ – av Taiwan år 2025, uppger nyhetsbyrån Reuters. 

– Kina har kapaciteten nu, men landet skulle vara kapabelt att lansera en invasion inom tre år, säger försvarsministern. 

Uttalandet skedde i en intervju och kastar den utdragna konflikten mellan de båda kinesiska nationerna på randen till väpnad konflikt. Med start den gångna helgen sände regeringen i Peking 150 stridsplan in i Taiwans strategiska försvarszon, något som har väckt ilska både i Taiwan och i USA.

Historisk konflikt

Försvarsminister Kuo-cheng understryker att ”militär styrka” är ett nödvändigt ont att tillgripa om andra medel misslyckas i Kinas strävan att återförenas med Taiwan, dit nationalister tog sin tillflykt efter Maos revolution på 1940-talet och ett utdraget och blodigt inbördeskrig.

Konflikten anses nu av bedömare vara i sitt skarpaste läge på 40 år och den kinesiske försvarsministerns uttalande sker också samtidigt som USA:s president – och Taiwans politiske och militära beskyddare – Joe Biden understryker Vita husets lojalitet med regeringen i Taipei. Vita huset följer därför utvecklingen noga, menar utrikesdepartementets talesperson Ned Price:

”USA är mycket bekymrat över Kinas provocerande militära verksamhet nära Taiwan. Den destabiliserar, riskerar att räkna fel och undergräver regional fred och stabilitet”, säger i Price ett uttalande, rapporterar Reuters.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.