GLOBAL GRANSKAR:

Pandoraläckan avslöjar maktens rofferi

Boende i låginkomstområdet Kibera i Kenyas huvudstad Nairobi läser om Pandoraläckan. En av de som pekas ut i läckan är landets president Uhuru Kenyatta, som har utnämnt sig själv till ”korruptionens fiende” men som enligt dokument visar att han och familjemedlemmar har dolda förmögenheter och lyxbostäder till ett totalt värde av cirka 250 miljoner. Foto: AP Photo/Brian Inganga

GLOBAL GRANSKAR

Dela på facebook
Dela på twitter

Pandoraläckan avslöjar maktens rofferi

35 sittande eller före detta statschefer världen över förekommer i Pandoraläckan, ett globalt avslöjande av skattesmitning, korruption och investeringar i skatteparadis gjort av 600 journalister från 117 länder. 

Gerard Ryle, chef för journalistnätverket ICIJ och ytterst ansvarig för att ha delat med sig av de nära 12 miljoner läckta dokumenten, menar att Pandoraläckan öppnar dörren till ”en okänd skuggvärld”:

– När länder dräneras på sina tillgångar leder det ökade klyftor. Skatteparadisen fördjupar fattigdomen, säger han.

Av Klas Lundström

PANDORALÄCKAN | Pandora Papers, på svenska Pandoraläckan, är samlingsnamnet för nära 12 miljoner läckta dokument från 14 olika juristbyråer och ”bolagsfixare” – det vill säga företag som hjälper kunder att skräddarsy och bedriva bolag i skatteparadis. 

De läckta dokumenten hanterades först av det internationella journalistnätverket International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), vilka i sin tur delade med sig av materialet till över 600 journalister utspridda i 117 länder. 

De läckta dokumenten avslöjar politikers, makthavares, affärsmäns, idrottsutövares, kungligheters och artisters skatteflykt, skatteplanering och bruk av anonyma bolag i skatteparadis från 1970-talet och fram till år 2020. Totalt handlar det om miljardtals oskattade kronor.

Sittande och tidigare statschefer

Sammanlagt återfinns 35 aktiva eller tidigare stats- och regeringschefer och fler än 330 statstjänstemän från 91 länder bland de miljontals dokumenten. 

Bland utpekade investerare i skatteparadis återfinns potentater från samtliga världens kontinenter, från Europa bland annat den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair, Tjeckiens nuvarande dito Andrej Babiš samt den ryske presidenten Vladimir Putin och dennes Kremlelit.

I Mellanöstern pekas Jordaniens kung Abdullah II ut som hemlig spenderare av hundratals miljoner på lyxbostäder i olika delar av USA. 

Potentiella politiska bakslag

I Kenya ställer uppgifter ur Pandoraläckan obekväma frågor till landets president Uhuru Kenyatta, som har utnämnt sig själv till ”korruptionens fiende”, angående dolda förmögenheter och lyxbostäder till ett totalt värde av cirka 250 miljoner, summor tillskrivna honom och flera av hans familjemedlemmar.

I Latinamerika har Ecuadors relativt nyvalde president och tillika erfarne affärsmannen Guillermo Lasso ertappats med investeringar i amerikanska stiftelser och mäklare. Detsamma gäller Chiles president Sebastián Piñera som har låtit flytta rikedomar från bostadsförsäljningar till skatteparadiset Jungfruöarna. 

I Brasilien har Panamaläckan inneburit ytterligare huvudvärk för landets redan pressade president Jair Bolsonaro.

Paulo Guedes – Bolsonaros ”ekonomiske guru”, rådgivare och sedan några år tillbaka Brasiliens finansminister – visar sig ha gömt undan ekonomiska tillgångar i skatteparadis samtidigt som han har drivit på för sänkta minimilöner och privatiseringar av offentliga företag och industrier för att råda bot på landets ekonomiska kris.

Skatteparadis fördjupar fattigdom”

Samtliga utpekade i Pandoraläckan har ännu inte bemött anklagelserna om eventuell skattesmitning och skatteparadisinvesteringar. Många har avfärdat uppgifterna, i flera berörda länder har myndigheter utlovat utredningar för att få rätsida kring uppgifterna. 

För Gerard Ryle, chef för journalistnätverket ICIJ och ytterst ansvarig för att ha delat med sig av de nära 12 miljoner läckta dokumenten till hundratals journalister i 117 länder, slår Pandoraläckan upp de tidigare hemliga portarna till ”en skuggvärld som vi inte känner till”:

– När länder dräneras på sina tillgångar leder det ökade klyftor. Skatteparadisen fördjupar fattigdomen, säger Gerard Ryle, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning, en av de redaktioner som har samarbetat med ICIJ.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.