NYHETER:

Flera bönder döda efter protester i Indien

Bybor tittar på den uppbrända bil som körde på och dödade flera bönder i söndags i delstaten Uttar Pradesh. Ytterligare flera personer dödades i våldsamma konfrontationer som uppstod efter påkörningen. Foto: AP Photo

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Flera bönder döda efter protester i Indien

Bönder i Indien kallar till intensifierade protester efter att flera bönder dödades när en bilkonvoj körde på dem i hög fart i söndags. Ytterligare personer dog i de våldsamma konfrontationer som uppstod  efter påkörningen som skedde i delstaten Uttar Pradesh.

Av Bella Frank

INDIEN | De indiska bönder har nu protesterat i tio månader mot tre jordbrukslagar som de anser kommer att förvärra böndernas situation i landet. Under söndagen hade man samlats för en protest i distriktet Lakhimpur Kheri i den norra delstaten Uttar Pradesh där regeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP) skulle hålla ett möte. Enligt klipp på sociala medier som uppges visa händelseförloppet kör en bil på bönderna i hög fart, och därefter passerar flera fordon från konvojen.

Det var i samband med detta som en bilkaravan körde på och dödade flera bönder. Enligt bönderna tillhörde bilkonvojen delstatsministern Ajay Kumar Mishras son och på måndagen uppgav polis i delstaten att man hade inlett en utredning mot sonen, Ashish Mishra, och flera andra efter påstötningar från bondeorganisationer som ska ha vägrat kremera de döda innan en utredning tillsattes, rapporterar BBC.

Till Reuters har ministern nekat till att hans son ska ha befunnit sig i bilkonvojen och han menar att olyckan uppstod då bilarna utsattes för stenkastning från böndernas sida. Efter att bilen hade kört på bönderna uppstod konfrontationer i vilka tre medlemmar av regeringspartiet BJP dödades, liksom en förare, och på måndagen avled en journalist av skador han ådrog sig på söndagen, uppger The Guardian.

Oppositionen hindras besöka platsen

Flera protestgrupper säger nu att protesterna mot de tre jordbrukslagarna som antogs av parlamentet i september förra året kommer att trappas upp. 

– Vi kommer att intensifiera vår kampanj i Uttar Pradesh och i andra delar av landet för att sätta fokus på oskyldiga bönders svåra belägenhet, säger bondeledaren Bharatiya Kisan Union till Reuters. 

Oppositionsledare har hindrats från att resa till området uppger BBC:

– Det här är inget annat än ett försök att hindra oppositionen från att stötta bönderna som för en legitim kamp. De är oroade över att privata aktörer kommer att ta sig in i jordbrukssektorn och minska deras inkomster. De borde inte dödas för att de protesterar, säger Akhilesh Yadav, ordförande för Samajwadipartiet och tidigare ledare av delstatsstyret, till BBC, och han uppger att han dessutom har tvingats till förvar i sitt hem. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.