NYHETER:

Perus nye president lovar förändring

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Perus nye president lovar förändring

Vänsterpolitikern och grundskolläraren Pedro Castillo har svurits in som Perus president, landets femte på tre år.

– Det här är första gången landet styrs av en lantis, sade han i sitt tal, iklädd en karaktäristisk vit sombrero.

Av TT-AFP

PERU Det dröjde över sex veckor efter valet innan Castillo förra veckan till slut kunde utropas till segrare, med endast 44 000 fler röster än högerrivalen Keiko Fujimori.

– Jag svär vid det peruanska folket för ett land utan korruption och för en ny konstitution, säger han inför kongressen.

Den nuvarande konstitutionen skrevs 1993 under den auktoritäre och sedermera fängelsedömde presidenten Alberto Fujimori, far till Keiko Fujimori. Castillo lovar att lägga fram ett förslag till parlamentet på hur konstitutionen kan göras om, med syfte att få till en folkomröstning om det.

Många frågor väntar

Det är en lång att-göra-lista som Castillo nu ska tag i: Bekämpa coronapandemin, som har drabbat Peru hårt, få fart på en stagnerad ekonomi och se till att de senaste årens politiska kaos nu får ett slut.

Flera internationella gäster fanns på plats under installationsceremonin, däribland Spaniens kung Felipe VI, fem Latinamerikanska ledare, Bolivias förre president Evo Morales och USA:s utbildningsminister.

För Fujimori innebär valförlusten att hon ställs inför rätta i ett korruptionsåtal. Åklagare i fallet har uppgett att de vill se henne dömas till 30 års fängelsestraff om hon anses skyldig i målet som hade pausats om hon valts till president.

Fakta: Pedro Castillo

51-årige Pedro Castillo har länge arbetat som grundskollärare på landsbygden. Han gjorde sig ett namn 2017 då han ledde en lärarstrejk som omfattade flera regioner och pågick i 75 dagar.

Han överraskade de flesta när han, som nykomling på den nationella politiska scenen och företrädande det socialistiska partiet Perú Libre (Fria Peru), tog hem flest röster i den första valomgången i april.

Född i en by i regionen Cajamarca i nordvästra Peru, långt från huvudstaden Lima, och med en förkärlek att färdas till häst skiljer han sig i framtoning från landets etablerade politiker.

Han har gått till val på en vänsterradikal politik med förslag om mer statlig reglering av ekonomin och omfördelning av välstånd. Bland huvudförslagen finns en rejäl höjning av vinstskatten för de multinationella företag som utvinner viktiga naturresurser som mineraler, olja och gas, samt betydande investeringar i utbildning och jordbruk.

Han vill också att landets nuvarande konstitution, som skrevs 1993 under den auktoritäre och sedermera fängelsedömda expresidenten Alberto Fujimori, görs om.

Med slagorden ”Inga fler fattiga i ett rikt land” har Castillo framför allt fångat upp ett missnöje bland de många fattiga utanför städerna.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.