NYHETER:

Krav på bättre säkerhet efter brandkatastrof

Brandmän bekämpar branden i fabriken i Rupganj utanför huvudstaden Dhaka i Bangladesh den 9 juli. 52 arbetare dog i branden som har kastat nytt ljus på behovet av förbättrad säkerhet i Bangladeshs fabriker. Foto: AP Photo/Mahmud Hossain Opu

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Krav på bättre säkerhet efter brandkatastrof

Åtminstone 52 personer dog i en fabriksbrand i Bangladesh tidigare i juli, bland dödsoffren fanns flera barn. Nu kräver fackliga röster en oberoende utredning liksom kompensation för de drabbades anhöriga. Branden har också på nytt kastat ljus över behovet av förbättrad och säkrare arbetsmiljö i Bangladeshs fabriker.  

Av Bella Frank

BANGLADESH Det var i Hashem Food and Beverage factory i Rupganj, en bit utanför huvudstaden Dhaka, som en eld härjade på natten den 8 juli i vilken 52 unga arbetare dödades. Enligt uppgifter fanns barn, som arbetade på fabriken, med bland de som miste livet.

Ituc, den Internationella fackliga samorganisationen, kräver att Bangladeshs regering tillsätter en oberoende utredning samt att alla skadade ges adekvat vård och att drabbade och deras anhöriga ges ekonomisk kompensation skyndsamt. 

– Det är fruktansvärt att barnen arbetade där, och på grund av barnarbetets dolda natur, får kanske aldrig reda på hur många barn som dog i branden eller deras namn, säger Ituc:s generalsekreterare Sharan Burrow, och ställer sig också bakom lokala fackliga krav om att fabriksägare och andra ansvariga för den undermåliga arbetsmiljön på fabriken som försvårade brandkatastrofens omfattning, ställs inför rätta.

Fabriksägaren greps

Ett par dagar efter branden greps fabriksägaren misstänkt för mord. Fabriken hade varken tillstånd eller nödutgångar, uppger polis. Ytterligare sju personer har gripits, varav fyra av fabriksägarens söner, rapporterar Al Jazeera English. 

Det var just brandkatastrofer och arbetsplatsolyckor som den så kallade Bangladeshöverenskommelsen inom landets textilindustri från 2013 kom till stånd, detta efter den enorma Rana Plaza-katastrofen i vilken över 1 100 människor omkom.

Bangladeshöverenskommelsen mellan märkesföretag, fackliga organisationer liksom arbetsgivare kallades formellt Avtalet om brand- och byggnadssäkerhet i Bangladesh, och skulle inledningsvis gälla i fem år men förlängdes eftersom myndigheternas egna inspektioner inte var på plats.

Just nu pågår arbete för att få till stånd ett nytt bindande avtal och fackliga röster menar att branden visar hur nödvändigt ett sådant avtal är för att förhindra katastrofer av det här slaget, för såväl textilindustrin som andra sektorer. 

Fabriker ”dödsfällor”

Enligt Nazma Akter, ordförande för fackförbundet Sommilito Garments Sramik Federation, menar att säkerheten har förbättrats i många fabriker efter Rana Plaza-katastrofen, men i en intervju med Nikkei Asia understryker hon att mycket arbete återstår och att denna senaste brand är en påminnelse om att fabrikerna i Bangladesh är långt ifrån säkra: 

– De är dödsfällor, säger hon. 

Det globala facket Industrialls generalsekreterare Valter Sanches har kallat den senaste branden ett ”industriellt mord”.

– Fabriksägaren har enligt uppgift gripits, och anhöriga kommer att få kompensation, säger han i ett uttalande på Industrialls hemsida men betonar att varken straff eller ekonomiska ersättningar kommer att ge de anhöriga sina nära tillbaka och att större tyngd måste ligga på att få till stånd säkrare arbetsplatser. 

– Så mycket framgång har gjorts under åren vad gäller säkerhet inom textil- och klädsektorn i Bangladesh tack vare Avtalet om brand- och byggnadssäkerhet. Detta måste säkras för framtiden för ett efterträdande juridiskt bindande avtal mellan märkesföretagen som köper från Bangladesh och fackföreningar.

Enligt Bangladesh Institute of Labor Studies (Bils) har omkring 169 fabriksarbetare dött de senaste tre åren i 99 olika tillbud.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.