NYHETER:

Desperata sydafrikaner gräver efter diamanter

I skuggan av upploppen har sydafrikaner vallfärdat till samhället Kwa Hlathi med spadar och hackor i hopp om att bryta diamanter. Här hjälper volontärer till med att städa upp efter upplopp vid en galleria i Soweto utanför Johannesburg. Foto: AP Photo/Jerome Delay

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Desperata sydafrikaner gräver efter diamanter

Av Klas Lundström

SYDAFRIKA I skuggan av Jacob Zumas fängelsedom och efterföljande upplopp initierade av ex-presidentens anhängare har tusentals sydafrikaner vallfärdat till samhället Kwa Hlathi i östra Sydafrika, med spadar och hackor. 

På kort tid har 4 000 familjer slagit läger och börjat plöja jord efter diamanter. 

Allt började med att en boskapsherde råkade påträffa vad som först antogs vara ett betydande diamantfynd. Fyndet visade sig emellertid vara kvarts, men vid det laget hade ryktet om en inledande diamantrusch redan nått många desperata och socialt utblottade sydafrikaner som genast begav sig till den primära klenodens omnejder.

Förhoppningen om verkliga diamantfynd lever dock kvar bland lycksökarna i KwaHlathi, rapporterar New York Times. Den primära anledningen är brist på andra försörjningsalternativ:

– Jag känner mig desperat, vi kan bara hoppas, säger en diamantletare till New York Times. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.