NYHETER:

Nytt lagnamn välkomnas av urfolk

Clevelandlagets tränare Terry Francona talar i samband med namnbytet i fredags.  Urfolksorganisationer som NCAI har länge arbetat för att få bort stereotypa namn, loggor och maskotar som anspelar på urfolk från idrottsvärlden. Foto: AP Photo/Tony Dejak

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Nytt lagnamn välkomnas av urfolk

Av Bella Frank

USA Nu är det klart att det amerikanska baseball-laget Cleveland Indians får det nya namnet Cleveland Guardians efter många års påtryckningar från urfolksorganisationer. Det nya namnet har välkomnats av urfolksrepresentanter som menar att det kan ena alla stadens invånare. 

”Med dagens uttalande har Clevelands baseball-lag  tagit ytterligare ett viktigt steg framåt för att hela de skador dess tidigare maskot länge orsakade urfolk, framför allt unga”, kommenterar National Congress of American Indians (NCAI):s ordförande Fawn  Sharp på organisationens hemsida. NCAI är den äldsta och största urfolksorganisationen i USA.

Inverkan på unga

Baseball-lagets förändring har skett i flera steg. I december förra året aviserades att en namnförändring var på gång, och i fredags i förra veckan meddelade lagets ägare Paul Dolan att det nya namnet blir Guardians. Det nya namnet kommer att synas på matchställ från och med nästa års säsong. 

2018 meddelades att lagets logga, Chief  Wahoo, en stereotyp karikatyr som urfolksorganisationer menar är kraftigt rasistisk. 

Arbetet mot att använda stereotypa karikatyrer som maskotar eller andra urfolksreferenser i lagnamn har pågått i årtionden. Man har framför allt pekat på vilken negativ effekt detta bruk inom idrottsvärlden har på ungas välmående.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.