NYHETER:

Dödsfall i fängelse ställer Australien inför rätta i FN

David Dungays mor Leetona Dungay menar att strukturell rasism riktad mot Australiens aboriginfolk ledde till hennes sons död. Foto: Justice Action

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Dödsfall i fängelse ställer Australien inför rätta i FN

Ett fem år gammalt dödsfall i ett fängelse utanför Sydney har tagit ett steg närmare utredning – men inte av Australiens rättssystem, utan av FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

Anledningen, menar såväl offrets mor som hennes juridiska företrädare, är bristande juridiska ramverk och medborgerliga rättigheter samt strukturell rasism riktad mot Australiens aboriginfolk.

Av Klas Lundström

AUSTRALIEN | I december 2015 avled David Dungay Jr. i ett fängelse utanför Sydney efter att ha fasthållits av fem fängelsevårdare i samband med en cellförflyttning. I samband med fasthållningen och nedtvingandet på golvet skrek Dungay Jr. minst tolv gånger att han hade svårt att andas innan han förlorade medvetandet, enligt vittnesmål.

Hittills har ingen ställts till rätta för David Dungay Jr:s död, eller tilldömts några disciplinära reprimander för insatsen i samband med cellförflyttningen.

Bara under 2021 uppskattas en handfull dödsfall ha ägt rum i australiensiska häkten och fängelser där de framlidna tillhört olika ursprungsfolksstammar, men där något ansvarsutkrävande alltjämt inte utkrävts.

Vänder sig till FN

I kölvattnet av uteblivet juridiskt bokslut på australiensisk mark har därför Davids mor Leetona Dungay lämnat in ett klagomål vid FN:s människorättskommitté gentemot Australien för att försöka bringa klarhet kring sin sons död – och den strukturella och ingrodda rasism som kritiker menar låg till grund för David Dungay Jr:s död.

– Min son hade rätt att leva, han hade rätt att inte utsättas för några faror. Och jag har rätt att utkräva ansvar och rättvisa för vad som hände David, säger Leetona Dungay i ett uttalande, publicerat av den brittiska juristfirman Doughty Street, som företräder henne.

David Dungay Jr. tillhörde ursprungsfolket Dunghutti, en aboriginstam med rötterna längs den australiensiska östkusten, var 26 år och hans dödsfall har blivit Australiens motsvarighet till George Floyd, som dog till följd av ett polisingripande och födde den proteströrelse som snart blev global under namnet Black Lives Matter.

Studie understryker strukturell rasism

En nationell och banbrytande studie publicerad i januari i år konstaterade att invånare i aboriginsamhällen löper större risk för att drabbas av och uppvisar en högre andel drabbade av depression, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Därutöver visade sig missbruk av alkohol var långt högre bland de 8 000 intervjuade ursprungsaustraliensarna mellan 2018 och 2020 än det nationella genomsnittet – något som studieförfattarna menar är ett kvitto på ”rasistiska symtom”.

Jennifer Robinson, människorättsjurist och Leetona Dungays juridiske företrädare, menar att Australien saknar en rättighetsräkning, en ”bill of rights”, som gör att David Dungay Jr:s död måste utredas i FN-domstol:

– Vi tillkännager den enorma styrka, det mod och den beslutsamhet som Leetona Dungay har uppvisat i sin tröstlösa kamp för att utkräva ansvar och rättvisa för sin son David Dungay Jr, säger Jennifer Robinson i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.