NYHETER:

Iranska spioner åtalas för kidnappningsplaner

Masih Alinejad. Arkivbild från 2014. Foto: Torstein Bøe/NTB

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Iranska spioner åtalas för kidnappningsplaner

Den iranska regimen har under de senaste åren kidnappat och återfört en rad exiliranier. Efter att FBI avslöjat att långtgående planer funnits på att kidnappa den regimkritiska journalisten Masih Alinejad har USA:s utrikesminister Antony Blinken berömt hennes ”oerhörda mod”.

Av Klas Lundström

USA/IRAN Blinken talade med den iransk-amerikanska journalisten Masih Alinejad kort efter kidnappningsplanerna. Efter samtalet med henne skrev Blinken på Twitter att USA ”alltid kommer att stötta det oumbärliga arbetet som utförs av oberoende journalister runt om i världen”. 

Han uttalande kom efter att fyra medlemmar av ett förmodat iranskt spionnätverk har åtalats för anstiftan till kidnappning av Masih Alinejad bosatt i New York, rapporterar The Guardian.

Enligt William Sweeney, chef för New Yorks FBI-kontor, har kidnappningsplanerna åtnjutit fullt stöd från den iranska regeringen som sett med ogillande ögon på Masih Alinejads rapportering om Iran. 

– Det kommer inte att ske under vår vakt, säger William Sweeney, rapporterar The Guardian.

Flera exiliranier kidnappade

Masih Alinejad har själv känt till de långtgående kidnappningsplanerna och berättar för den brittiska tidningen om dagliga dödshot till följd av hennes kritiska bevakning av den iranska diktaturen.

Det vore inte första gången som journalister och oppositionella kidnappas av iranska agenter och spioner och sedan ”försvinner” efter ankomsten till Iran. 

Under de senaste åren har minst två iranier bosatta och verksamma i exil – journalisten Ruhollah Zam och Jamshid Sharmahd, ledare för ett oppositionsnätverk – bortförts mot sin vilja och återfinns med största sannolikhet i fängslat tillstånd i Iran.

Låter sig inte tystas

Masih Alinejad har inga tankar på att låta sig tystas till följd av det pågående fallet mot de potentiella kidnapparna:

– Jag kommer leva livet som det kommer. [Den iranska] regimen har vapen och patroner, vi har sociala medier, säger hon till The Guardian.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.