NYHETER:

Höjda lärarlöner i Iran efter strejker

Tusentals lärare demonstrerade i Iran. Foto: EA

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Höjda lärarlöner i Iran efter strejker

Av Bella Frank

IRAN | I onsdags i förra veckan röstade Irans parlament igenom löneförhöjningar för landets lärarkår efter omfattande protester och strejker runt om i landet. Parlamentet har debatterat höjda lärarlöner i flera år men ska nu införas skyndsamt, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Irna.

Tusentals lärare demonstrerade bland annat i staden Shiraz förra måndagen med krav på högre löner, liksom att lärare som hade gripits under tidigare protester skulle släppas på fri fot. Även framför parlamentet i Teheran demonstrerade lärare mot sina arbetsvillkor. Efter en tre dagar lång lärarstrejk togs lärarlönerna upp i Irans parlament under tisdagen och onsdagen i förra veckan för att därefter röstas igenom, rapporterar Radio Free Europe Radio Liberty (RFERL).

Lärarna har bland annat krävt höjning av lönerna för att komma upp i motsvarande 80 procent av vad en universitetslärare tjänar och detta godkändes av parlamentet. Enligt parlamentsledamoten Alireza Monadi som leder utbildningsutskottet i parlamentet kommer lärare att tjäna minst drygt motsvarande 2 200 kronor. Irans utbildningsminister Yousef Nouri uppger att lagen kommer att implementeras skyndsamt.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.