NYHETER:

Fler gigarbetare i EU ska betraktas som anställda

Matbud på moped från Uber Eats. Foto Janerik Henriksson / TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Fler gigarbetare i EU ska betraktas som anställda

Flera miljoner av EU:s gigarbetare kan inom några år komma att betraktas som anställda och därmed också ha rätt till minimilön, betald semester och arbetslöshetsersättning. Detta enligt ett förslag från EU-kommissionen som presenterades nyligen.

Av Bella Frank

ARBETE | EU-kommissionen vill hindra gigföretagens användning av så kallade ”falska egenföretagare” genom att kräva att de ska betraktas som andra anställda och att de därmed ska omfattas av samma rättigheter. Genom en sådan process kommer dessa arbetare att få tillgång till garanterad semester, föräldrapenning, pensionsinbetalningar, stärkt skydd och försäkring mot arbetsplatsolyckor, liksom kollektivförhandlingar och minimilön.

Livia Spera, generalsekreterare för European Transport Workers’ Federation, kommenterade efter att förslaget presenterades den 9 december att gigplattformar applicerar dagens teknologi på ”arbetsförhållanden från 1800-talet under ett webbinarium som Europeiska fackliga samorganisationen (Etuc) arrangerade samma dag. Livia Spera och fortsatte:

– Den här modellen är dålig för samhället, såväl som för arbetarna, på grund av förlorade skatteintäkter. Det skapar också en kris för traditionella transportföretag som följer spelreglerna.

Redan i september röstade EU-parlamenetet för att stärka gigarbetares situation i unionen. Den franska EU-parlamentarikern Leila Chabi som har varit en av initiativtagarna betonade den roll som gigarbetare själva har spelat:

– Det här är resultatet av den starka mobiliseringen av plattformsarbetare på marken. Det är inte lätt att organisera när du är en plattformsarbetare, när du är på din cykel eller i din bil, men de har lyckats göra det. De har varit starkare än plattformslobbyn, sade hon på webbinariet.

Snabbväxande sektor

Ludovic Voet från Etuc varnade också för att gigjättarna kommer att använda stora resurser för att försöka sätta stopp för direktivet, som om det går igenom planeras att börja gälla 2025.

– Vi kommer att behöva en allians för att säkerställa att det [direktivet] implementeras och arbetare får sina rättigheter. De har väntat länge nog, sade han.

Delivery Platforms Europe som är en koalition för olika gigföretag har varnat för att EU-kommissionens förslag skulle riskera så många som 250 000 jobb och sänka intäkterna. Men EU-kommissionen tror att förslaget skulle innebära mer än en miljard euro extra per år i skatteintäkter.

Det kommer dock bara gälla en del av alla unionens gigarbetare. Enligt Euronews kommer mellan en dryg miljon och upp till fyra miljoner gigarbetare omfattas samtidigt som det i dagsläget uppskattas finnas omkring 28 miljoner gigarbetare i EU. Det antalet spås också stiga kraftigt under kommande år – år 2025 beräknas gigekonomin ha 43 miljoner arbetare i EU. Det är också därför EU-kommissionen nu vill se lagstiftning på EU-nivå och reglera sektorn innan den blir för ohanterlig, rapporterar Euronews. Förslaget ska nu förhandlas av EU:s medlemsstater och behandlas i EU-parlamentet.

Mer transparens

Direktivet går också i linje med flera olika domar i ett antal medlemsländer under året som har gått. Tidigare i år blev Spanien första EU-land att lagstifta om att bud inom gigekonomin ska betraktas som anställda. I februari i år slog Storbritanniens högsta domstol fast att gigföretaget Ubers förare ska betraktas som anställda och inte egenföretagare och i ett liknande rättsfall i Nederländerna slogs det fast att Uberförare har rätt till samma förmåner som ordinarie taxichaufförer. EU-kommissionen vill genom sitt förslag erbjuda en gemensam lagstiftning över hela unionen istället för ett ”lapptäcke av nationella lagar” enligt Euronews.

En annan viktig aspekt av förslaget som EU-kommissionen har lagt fram är krav på större transparens kring de algoritmer som styr mycket av villkoren för arbetarna inom gigekonomin. Algoritmer styr ofta båda hur många uppdrag och jobb en gigarbetare får liksom hur prissättningen ser ut. EU-kommissionen vill göra systemet tydligare, och dessutom ge arbetare större insyn i hur de övervakas och betygssätts. Dessa förslag
om transparens i hur algoritmer används av plattformar har potential att bli en av de viktigaste framstegen för arbetare i den digitala eran betonade den nederländska EU-parlamentarikern Kim van Sparrentak under Etucs webbinarum:

– Plattformar kommer inte längre att kunna gömma sig bakom sina algoritmer.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.