NYHETER:

Nytt landslagsavtal steg mot ökad jämställdhet

Emma Kullberg, Magdalena Eriksson och Kosovare Asllani under svenska damlandslagets träning på fotbollsstadion NTC Senec inför VM-kvalmatchen mot Slovakien tidigare i höstas. Nu kommer damerna få samma ersättningsnivå som herrarna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Nytt landslagsavtal steg mot ökad jämställdhet

Sverige går i bland annat Norges och Nya Zeelands fotspår och levererar jämställda avtal för herr- och damlandslagen i fotboll. Det meddelade Svenska fotbollförbundet på fredagen. Avtalet är ett resultat av en lång kamp för mer jämställda villkor inom fotbollen. Men det innebär inte lika bonusar för internationella mästerskap där damerna endast brukar få en bråkdel av vad herrarna får.

Av Bella Frank

SPORT | – Vi är glada och det känns bra att ett nytt avtal är på plats. Det här är ytterligare ett steg till att ge oss så bra förutsättningar som möjligt för att lyckas på planen, säger Caroline Seger, lagkapten för landslaget på Svenska fotbollförbundets hemsida på fredagen.

Enligt uppgifter i Sportbladet kommer ersättningen för en spelare på en landslagssamling eller turnering vara 6 000 kronor, 4 000 kronor för en seger på hemmaplan och 8 000 kronor för en seger på bortaplan. Att dessa siffror nu redogörs är ett avsteg från tidigare – debatten kring ojämställda ersättningar har försvårats då ersättningarna från Svenska fotbollförbundet fram tills nu har hållits hemliga. Det nya avtalet omfattar perioden den 1 september 2021 till den 31 december 2024. 

Vägen till ett gemensamt avtal och samma ersättningsnivåer för damer och herrar har varit lång, och damerna  liksom andra har i flera år tagit strid för jämställdhet på fotbollens toppnivå. 2018 höll Nilla Fischer som just hade tilldelats Diamantbollen ett brandtal på Fotbollsgalan och kritiserade de ojämlika villkoren inom fotbollsvärlden: 

–  Orättvisa gör ont. Hade jag stått här i dag som man, med den karriär jag haft, skulle aldrig jag oroa mig ekonomiskt igen, inte mina barn heller, sade hon och uppmanade svenska herrspelare att ta ett större ansvar för att skapa mer jämställda villkor inom sporten. 

DO-anmäldes 2019

Året därpå anmäldes Svenska fotbollförbundet till diskrimineringsombudsmannen (DO) för könsdiskriminering av Nina Rung och Peter Rung för otillåten könsdiskriminering vad gäller ersättningarna till spelarna inför herr- respektive dam-VM. För ett drygt år sedan kom DO fram till att Svenska fotbollförbundet inte hade ”överträtt diskrimineringsförbudet” samtidigt som DO i beslutet konstaterade ”att spelarna i damlandslaget visserligen har missgynnats i lönehänseende, men att det inte har varit fråga om diskriminering i och med att dam- och herrlandslagen inte befunnit sig i en jämförbar situation.” 

Det nya avtalet innebär lika ersättningar för spelare ”för deltagande i landslagsverksamheten”, men innebär inte jämställda bonusar i samband med mästerskap som EM och VM. Ersättningarna från Uefa och Fifa skiljer sig enormt mycket mellan herrar och damer, och det påverkar vilka summor som går till de olika landslagen och detta ändras alltså inte genom det nya avtalet. Därmed kommer villkoren mellan herr- och damfotboll vara fortsatt olika med betydligt sämre förutsättningar för damspelare. 

Sverige går i och med det nya gemensamma avtalet i flera länders fotspår. Det norska fotbollsförbundet blev hösten 2017 det första i världen att ge dam- respektive herrlandslagen helt jämställda ersättningsnivåer, något som började gälla 2018. ”Detta betyder allt för oss! För vårt lag! För vår idrott! Men inte minst för alla kvinnor därute som idrottar, som gör samma arbete, utövar samma idrott som männen, men som blir betalda mindre.”, skrev den norska landslagsspelaren Caroline Graham Hansen på Instagram när allt var klart.

Kort därefter följde Nya Zeeland efter med jämställda ersättningsnivåer liksom samma villkor under exempelvis resor till mästerskap – fram tills dess hade damerna flugit ekonomiklass medan herrarna reste i business class något som får betydelse för ett spelare som ofta måste resa långt och länge för att delta i internationella mästerskap.

Inte bara olika ersättningar

Även Finland, Brasilien, Australien, England och Irland har jämställda ersättningsnivåer – detta efter flera år av kollektiv kamp mot de usla villkor som damfotbollsspelare ofta har tvingats spela under även om de befunnit sig på elitnivå och representerat sina respektive nationer. 

Ett exempel på detta var de irländska damspelarna. I en presskonferens 2017 protesterade landslaget mot att de inte fick någon ersättning alls i samband med mästerskap eller landskamper och mot att man inte ens hade personliga landslagsoveraller. Istället fick de låna dem av det irländska fotbollsförbundet FAI för att sedan lämna tillbaka dem vilket innebar att spelare fick byta om på offentliga toaletter inför landslagsresor:

– Det är förödmjukande att behöva byta på på offentliga toaletter, sade spelaren Emma Byrne under presskonferensen.

En annan viktig aspekt på det nya avtalet är att spelare som blir föräldrar får möjlighet till stöd, vilket är särskilt viktig för damspelarna.

– Flera av våra spelare har haft svårt att kombinera föräldraskapet med landslagsspel, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand på organisationens hemsida. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.