NYHETER:

Läkare åtalas för brott mot mänskligheten

Syriens president sedan 2000, Bashar al-Assad, en post han ärvde av sin pappa. I och med åtalet mot en syrisk läkare för brott mot mänskligheten är det tredje gången en representant för Assadregimen ställs inför rätta i Tyskland för krigsbrott. Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Läkare åtalas för brott mot mänskligheten

En syrisk läkare har åtalats för brott mot mänskligheten i Tyskland. Han anklagas för mord, och för arton fall av tortyr av civila på militärsjukhus i Homs och Damaskus. Tidigare i år dömdes en representant för den syriska regimen för medhjälp till brott mot mänskligheten i vad som har beskrivits som en unik dom. 

Av Bella Frank

TYSKLAND Den nu åtalade läkaren greps i juni 2020 efter att ha blivit igenkänd på en klinik i närheten av staden Kassel där han arbetade efter att ha flytt till Tyskland 2015. Flyktingar från Syrien kände igenom honom och larmade polis om hans bakgrund. Mannen som i tyska medier endast identifieras som Alaa M., arbetade på militärsjukhus i Homs i Syrien 2011 och även i  huvudstaden Damaskus. 

I samband med att protesterna bröt ut i Syrien under den arabiska våren 2011 fördes många demonstranter och regimkritiker till militärsjukhuset och den åtalade anklagas för att bland annat ha misshandlat en fånge och hällt brandfarlig vätska på honom och tänt på, han ska också ha tänt eld på en tonårings könsorgan, och administrerat en dödlig giftinjektion på en fånge, rapporterar tyska DW. 

Universell jurisdiktion

I och med åtalet mot läkaren har nu tre personer som på olika sätt är kopplade till den syriska regimen ställts inför rätta i Tyskland för krigsbrott eller brott mot mänskligheten.

Tyskland har universell jurisdiktion och kan åtala krigsbrott som begåtts utanför landets gränser. I februari i år dömdes en tidigare syrisk säkerhetsagent, Eyab al-Gharib, för medhjälp till brott mot mänskligheten till fyra och ett halvt års fängelse. Rättegången mot hans chef, båda två tog sig 2015 till Tyskland och upptäcktes där av syrier som utsatts för deras tortyr, pågår fortfarande och kommer att återupptas i Koblenz i höst. 

Chefen har endast identifierats som Anwar R i tysk press, och var överste i den syriska säkerhetspolisen som  arbetade på det ökända al-Khatibförvaret i Damaskus. Han är därmed den mest högt uppsatta representanten för Bashar al-Assads regim som ställs inför rätta för brott mot mänskligheten. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.