En läkare anklagas nu för tortyr och kan bli den tredje representanten för den syriska regimen att ställas inför rätta för krigsbrott i Tyskland. Här målsägandena Khubaib-Ali Mohammed, Feras Fayyad och Mohammad Alshaar från rättegången i Koblenz mot två andra syrier som anklagas för tortyr i ett av Assadregimens fängelser. Foto: Thomas Frey/dpa via AP

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Tyskland: Syrisk läkare anklagas för tortyr

En syrisk läkare har gripits i Tyskland, misstänkt för tortyr när han arbetade i ett av den syriska regimens fängelser 2011. Mannen kom som flykting till Tyskland 2015.

Av Bella Frank

TYSKLAND-SYRIEN Läkaren Alaa M greps i fredags i förra veckan och riskerar att åtalas för brott mot mänskligheten för tortyr han anklagas för att ha utfört i det hemliga miliärfängelse han arbetade i 2011. Han har arbetat som läkare i Tyskland efter att han anlände dit som flykting 2015, och det var på en klinik i närheten av staden Kassel som andra syriska flyktingar upptäckte honom och larmade tyska myndigheter om hans bakgrund, rapporterar The New York Times.

Om han åtalas blir han den tredje representanten för den syriska regimen att ställas inför rätta för krigsbrott eller brott mot mänskligheten i Tyskland. Tidigare i våras ställdes två män, identifierade som Anwar R och Eyad A inför rätta anklagade för krigsbrott. Båda arbetade i ett ökänt syriskt fängelse, Al Khatib-fängelset, eller Branch 251 som det också kallas, dit oppositionella fördes.

”Viktigt budskap”

Anwar R var chef för fängelset och enligt åtalet var Anwar R ansvarig för  ”systematisk och brutal tortyr” av 4 000 fängslade under perioden april 2011 till september 2012. Han anklagas även för sexuella övergrepp mot gripna, liksom mord på gripna. Eyad A var en underlydande till honom.

Liksom den nu gripne läkaren kom Anwar R och Eyad A som flyktingar till Tyskland 2015. Anwar R upptäcktes av den syriske människorättsadvokaten Anwar al-Bunni som själv hade fängslats av honom 2006. Anwar al-Bunnni menar att gripandet av läkaren Alla M också är betydelsefullt:

– Det är viktigt att att sända ett budskap att ingen kan gömma sig från rättvisan, från den som begår det minsta brottet mot mänskligheten till de som begår det största, säger al-Bunni till The New York Times.

Rättegången mot Anwar R och Eyad A pågår fortfarande. Det är första gången en så högt uppsatt representant för Assadregimen som Anwar R, som var överste i den syriska säkerhetspolisen, har kunnat ställas inför rätta för brott mot mänskligheten begångna av regeringssidan. Detta har möjliggjorts då Tyskland har universell jurisdiktion och kan ställa folk inför rätta för brott mot internationell rätt även om dessa inte begåtts på tysk mark.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.