NYHETER:

Sudan närmar sig ICC

Sudans premiärminister Abdalla Hamdok skriver på Twitter att rättvisa och ansvarsutkrävande är grundläggande. Foto: AP Photo/Marwan Ali

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Sudan närmar sig ICC

Av Bella Frank

SUDAN Sudans regering har röstat för att ratificera Romstadgan och bli medlemmar i den Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Enligt premiärminister Abdalla Hamdok var det ett enhälligt beslut. Nu måste även det suveräna rådet under ledning av general Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan godkänna det för att ratificeringen ska bli verklighet. 

”Rättvisa och ansvarsutkrävande är en solid grund för det nya rättssäkerhetsbaserade Sudan vi strävar efter att bygga.”, skriver Abdalla Hamdok på Twitter.

Om Sudan går vidare med detta kan den tidigare presidenten Omar al-Bashir komma att ställas inför rätta för folkmord i ICC, något ICC  försökt få till stånd i över ett årtionde. ICC utfärdade sin första arresteringsorder av Omar al-Bashir 2009, och en andra året därpå. Åtalspunkterna gäller fem fall av brott mot mänskligheten, två fall av krigsbrott, och tre fall av folkmord. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.