NYHETER:

al-Bashir kan ställas inför rätta för folkmord

Demonstranter protesterar i Khartoum i december 2020 på tvåårsdagen av proteströrelsen som ledde till att tidigare presidenten Omar al-Bashir störtades från makten. Efter att ha varit efterlyst av ICC för folkmord i över tio år kan rättvisan vara på väg att hinna ikapp honom. Foto: AP Photo/Marwan Ali

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

al-Bashir kan ställas inför rätta för folkmord

Av Bella Frank

SUDAN Den tidigare sudanesiske presidenten Omar al-Bashir kommer att överlämnas till den Internationella brottmålsdomstolen ICC. Han har i över ett årtionde anklagats av ICC för krigsbrott och folkmord. Enligt utrikesminister Mariam al-Mahdi kommer han att utlämnas tillsammans med andra personer som misstänks för krigsbrott i samband med konflikten i Darfur.

Beslutet att lämna över Omar al-Bashir till ICC togs efter att Sudans övergångsregering under ledning av premiärminister Abdalla Hamdok i förra veckan meddelade att man enhälligt röstat för att ratificera Romstadgan för att bli medlemmar av ICC. Både det beslutet och utlämningen av Omar al-Bashir måste dock godkännas av Sudans suveräna råd under ledning av general Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan.

Omar al-Bashir störtades av militären i april 2019 efter omfattande och långvariga demonstrationer i landet som bröt ut i protest mot ökade brödpriser men som snart vände sig mot al-Bashir och hans regim. I slutet av 2019 dömdes al-Bashir till två års fängelse för korruption och pengatvätt, och i juli 2020 inleddes en rättegång mot honom kring den kupp som förde honom till makten 1989. 

ICC utfärdade en arresteringsorder av al-Bashir 2009 för fem fall av brott mot mänskligheten, två fall av krigsbrott, och tre fall av folkmord i samband med Darfur-konflikten som inleddes 2003. Han är den första då sittande presidenten som ICC utfärdat en arresteringsorder av.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.