NYHETER:

21 hbtq-personer friade i Ghana

Ghanas president Nana Addo Dankwa Akufo-Addo. I Ghana är ett hbtq-fientligt lagförslag under behandling i landets parlament, ett lagförslag som beskrivs som en ”homofobs drömlag” av Danny Bediako från hbtq-gruppen Rightify Ghana. Foto: AP Photo/Ofoe Amegavie

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

21 hbtq-personer friade i Ghana

En domstol i Ghana har satt 21 gripna hbtq-personer på fri fot. De 21 greps i samband med en kurs om mänskliga rättigheter i maj i år. Hbtq-personers liv är redan kraftigt kringskuret i Ghana men ett nytt lagförslag vill förbjuda möjligheten att arbeta för hbtq-rättigheter i landet. 

Av Bella Frank

GHANA 21 personer som misstänktes för brott kopplade till hbtq har friats i en högre rättsinstans i Ho i regionen Volta i Ghana. Enligt rätten var bevisningen mot de gripna otillräcklig, rapporterar radiostationen Radio Univers 105.7 FM. De 21 personerna greps i samband med en kurs om hbtq-personers mänskliga rättigheter och gripandet skedde efter att en grupp journalister tagit sig in på det hotellet kursen arrangerades på och höll kvar deltagarna tills dess att polis anlände.

De 21 har därefter anklagats för att ha ”förespråkat homosexualitet”. 

Hbtq-grupper i landet beskriver en hårdnande attityd och en allt mer auktoritär hållning gentemot hbtq-personer i landet där samkönade sexuella relationer redan är kriminaliserat. Ett lagförslag under namnet Promotion of Proper Human Sexual Rights and Ghanaian Family Values Bill är under behandling i parlamentet som bland annat har stöd av parlamentariker inom president Nana Addo Dankwa Akufo-Addos parti New Patriotic Party. 

Vill lämna landet

Lagförslaget beskrivs av Danny Bediako från hbtq-gruppen Rightify Ghana som ”en homofobs drömlag” eftersom den är så omfattande och skulle kriminalisera alla som identifierar sig som hbtq eller som allierad med hbtq-personer.

Att förespråka rättigheter för hbtq-personer skulle kunna ge upp till tio års fängelse, rapporterar NBC News. 

– Människor är till och med rädda för att gå ut nu och vissa medlemmar säger att de kommer att lämna landet ifall förslaget blir lag. Även de som vill hjälpa oss kommer att vara rädda, säger Danny Bediako till NBC News. 

Lagförslaget har introducerats i parlamentet under sommaren och ska nu genomgå en längre lagstiftningsprocess innan det blir aktuellt med en omröstning.

– Om förslaget kommer att gå igenom eller inte beror till stor del på hur mycket arbete hbtq-rörelsen kan göra för att ändra samtalet, hur mycket påverkansarbete kan göras med den juridiska sektorn. Beroende på hur mycket arbete som görs kan förslaget röstas ner, säger Yvonne Wamari från Outright Action International till NBC News. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.