ESSÄ:
Energirevolutionen är här

Solenergi används av Power Africa för att förse hem med el. Här kan en ung pojke studera med hjälp av solenergi i sitt hem i Senegal. Foto: Power Africa / Xaume Olleros
ESSÄ
- PUBLICERAD 2021-08-09
Energirevolutionen är här
Den industriella revolutionen tog 100 år. Den digitala revolutionen två decennier. Nästa globala revolution, energirevolutionen, har redan börjat. Men hur rättvis och snabb den blir är vår tids största utmaning skriver Liu Zhenmin, Achim Steiner och Damilola Ogunbiyi.
Av Liu Zhenmin, Achim Steiner och Damilola Ogunbiyi /IPS
Energisektorn, som domineras av fossila bränslen, står för 73 procent av utsläppen av växthusgaser orsakade av människor. Det föreligger därför ett akut behov av en energiövergång till mer förnybar och effektiv energi för att minska utsläppen som snabbt värmer upp vår planet.
Globala temperaturer ligger redan 1,2 grader över förindustriell nivå och orsakar upprepade och alltmer extrema väderförhållanden.
Nästan tusen städer kommer i framtiden att drabbas av regelbundna, svåra värmeböljor inom de närmsta 30 åren. Klimatrelaterade extrema väder ökar förekomsten och allvarlighetsgraden av förödande översvämningar, torka och bränder, vilket leder till befolkningsförflyttningar och förlorade försörjningsmöjligheter och liv.
Den globala energiomvandlingen kan – och måste – inkludera målet om att uppnå universell energitillgång, vilket skulle öppna upp nya fantastiska möjligheter och hjälpa till att få slut på de djupt rotade ojämlikheterna. Det är otroligt att 759 miljoner människor i världen fortfarande saknar tillgång till el och alla de möjligheter det medför.
Och det är helt enkelt oacceptabelt att 2,6 miljarder människor saknar tillgång till rena bränslen och ren matlagningsteknik, belysning eller uppvärmning av sina hem.
Rena energilösningar har potential att leverera universell energitillgång på ett sätt som är både säkert och driver ekonomisk utveckling för alla, från rena matlagningsinnovationer och soldrivna vattenpumpar, till nya affärsmodeller för elektrifiering utanför nätet samt förnybara energibatterier.
Det möjliggör tillgång till viktiga tjänster såsom prisvärt bredband – det centrala nervsystemet i den moderna ekonomin – som i sin tur skapar nya möjligheter till sysselsättning och försörjning samt bidrar till minskad fattigdom.
Det förvandlar liv, särskilt i regioner som Afrika söder om Sahara där hälften av gymnasieskolorna och 60 procent av vårdinrättningarna saknar el. Det skulle minska antalet dödsfall på grund av giftiga ångor från kaminer och öppna eldar med närmare 4 miljoner per år.
När regeringar nu börjar definiera en väg ut ur covid-19-krisen måste vi se till att alla länder har chans att vara en del av en energiomvandling som sätter världen på rätt spår för att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling och uppnå Parisavtalet – att avsevärt förbättra människors och planetens välbefinnande.
Det kommer inte att bli en lätt uppgift. För att säkerställa en rättvis övergång måste vi hjälpa samhällen att anpassa sig till en grön ekonomi genom att erbjuda socialt skydd och nya färdigheter, så att alla som behöver är utrustade för att dra nytta av de 30 miljoner nya gröna jobb som förväntas fram till 2030.
FN erbjuder också ett kraftfullt stöd för att säkerställa att utvecklingsländerna också kan delta i en global, grön och rättvis återhämtning. Till exempel stöder FN:s utvecklingsprograms (UNDP:s) Climate Promise 118 länder så att de ska kunna stärka sina klimatlöften. En stor del av detta stöd går till att hjälpa länderna att genomföra en rättvis övergång till ren, förnybar energi som kommer att få ekonomierna att växa samt skapa nya jobb och försörjningsmöjligheter.
Tröskelpunkterna, de så kallade ”tipping points”, för energiövergången är redan här. Kostnaden för förnybar energi fortsätter att sjunka. Den allmänna opinionen som stöder koldioxidminskning fortsätter att växa. Finansinstitut och den privata sektorn börjar överge fossila bränslen.
Och en rad aktuella banbrytande rättsliga avgöranden och beslut markerar en vändpunkt i de ekonomiska och rättsliga konsekvenserna som väntar för fossila bränsleföretag och andra företag som inte agerar snabbt nog och tar ansvar för att förhindra en klimatkatastrof.
För att stegvis förändra och stödja en snabbare övergång har FN:s generalsekreterare i september 2021 kallat till det första högnivådialogmötet om energi på 40 år. Mötet – en viktig milstolpe – kommer att erbjuda en global scen för världens länder för att locka till sig nya investeringar och skapa nya partnerskap för att driva energirevolutionen framåt.
Fram till dess uppmanar FN regeringar, företag och organisationer att ta fram mätbara planer som ska främja hållbar energi till alla. Kända som ”Energy Compacts”, kan det handla om nationella planer för att avveckla fossila bränslesubventioner, planer för grönare städer eller företagsplaner som syftar till koldioxidminskning av verksamheten.
Vi uppmanar regeringar, företag och civilsamhället att gå i spetsen för denna energirevolution genom att förbinda sig till en Energy Compact. Tillsammans kan vi bygga en global grön ekonomi som inte lämnar någon bakom sig. Join us! Följ med oss!
Liu Zhenmin är FN:s undergeneralsekreterare för ekonomiska och sociala frågor, Achim Steiner är UNDP-administratör och FN-energi medordförande, Damilola Ogunbiyi är särskild representant för FN:s generalsekreterare för hållbar energi för alla, och FN-energi medordförande.
Översättning Christin Sandberg
Källor: IPCC, World Resources Institute, WHO med flera.