NYHETER:

Våld mot journalister vid polsk-belarusiska gränsen

Polska gränspoliser bland annat handfängslade journalister som var på plats för att bevaka den rådande flyktingsituationen. Arkivbild från gränsen mellan Belarus och Polen i närheten av Grodno. Foto: Leonid Shcheglov/BelTA via AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Våld mot journalister vid polsk-belarusiska gränsen

Flera reportrar knutna till Al Jazeera har vittnat om såväl verbala som fysiska övergrepp i samband med rapportering vid gränsen mellan Polen och Belarus.

Av Klas Lundström

POLEN–BELARUS Polska gränspoliser bland annat handfängslade journalister som var på plats för att bevaka den rådande flyktingsituationen, där asylsökande till Europa finner sig strandade i Belarus, oklart vilket som blir nästa steg i deras strävan efter att få sina ärenden prövade.

Flera av de övergrepp som uniformerade gränspoliser gjorde sig skyldiga till förevigades i ljud av Al Jazeeras utsända, däribland okvädningsord och brysk fysisk hantering. 

Det är inte bara utmed gränsen till Belarus och under den rådande, politiskt laddade flyktingsituationen som polska myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot reportrar. 

Enligt Reportrar utan gränser driver den polska staten igenom ”en återpolenisering” av offentligt ägd press och idkar genom lagstiftning press på privatägda medier att anpassa sin rapportering efter nationalistiska narrativ.

– Allt var väldigt brutalt och vi kände oss hotade, beväpnat folk stod uppradade bakom oss. Vi hade inga som helst möjligheter att röra oss, säger Maciej Moskwa, en av de utsända reportrarna, till Al Jazeera.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.