NYHETER:

Kina straffar Litauen för taiwanesisk beskickning

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Kina straffar Litauen för taiwanesisk beskickning

Kina nedgraderar sin diplomatiska relation med Litauen till den lägre graden ”chargé d’affaires”, meddelar Kinas utrikesdepartement. Litauen beklagar beslutet.
 
Av TT-AFP
 

Kina/Taiwan/Litauen | Åtgärden är en protest mot att Taiwan formellt har öppnat en diplomatisk beskickning – i praktiken en ambassad – i Litauens huvudstad Vilnius.

Kina anser sig ha varit tvunget att dra ner på de diplomatiska banden ”för att skydda sin suveränitet och de grundläggande normerna för internationella förbindelser”, skriver departementet.

Beskedet om att Litauen beslutat att låta Taiwan öppna ett representationskontor i landet kom i juli och beskickningen öppnade i torsdags.

”Det taiwanesiska representationskontoret i Litauen inleder sin verksamhet i Vilnius den 18 november 2021”, skrev Taiwans utrikesdepartement då och frångick därmed traditionen att kalla sina beskickningar för Taipeis handels- eller kulturkontor.

Erkänt som stat av 15 länder

Kina anser att den demokratiskt styrda ön Taiwan är en del av Folkrepubliken Kina och har kallat öppnandet för ”extremt chockerande”. Varje försök att nå självständighet för Taiwan är dömt att misslyckas, har Kina meddelat.

”Det finns bara ett enda Kina i världen, Taiwan är en odiskutabel del av Kinas territorium. Vi kräver att Litauen omedelbart korrigerar sitt felaktiga beslut”, skrev Kinas utrikesdepartement efter öppnandet i torsdags.

Litauen beklagar det kinesiska beslutet, enligt ett uttalande från utrikesdepartementet som på nytt bekräftar att man håller fast vid policyn om ett ”enat Kina”, men också vidhåller sig rätten att utvidga samarbetet med Taiwan.

Endast 15 länder har officiellt erkänt Taiwan som en självständig stat.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.