NYHETER:
Kinakontrakt har skapat politiskt kaos i Kenya

NYHETER
- PUBLICERAD 2022-02-10
Kinakontrakt har skapat politiskt kaos i Kenya
Två kenyanska lokalaktivister, Khelef Khalifa och Wanjiru Gikonyo, har begärt ut underlag för kinesiska lånekontrakt som låg till grund för en 700 kilometer lång järnvägslinje som byggdes till en kostnad av drygt 40 miljarder kronor.
Ett projekt som skattebetalare likväl tvingats täcka kostnaderna för – och som kritiker menar har ökat Kenyas beroende av Kina.
Av Klas Lundström
KENYA/KINA | Järnvägen binder huvudstaden Nairobi samman med kusten och staden Mombasa och Rift Valley-regionen och staden Naivasha väster om Nairobi.
Men några skärskådande handlingar att visa upp för allmän beskådan blir det emellertid inte tal om.
Lokalaktivisterna Khalifa och Gikonyos begäran avslås i en domstol i Mombasa med hänvisning till hemligstämplingsklausuler som vid offentliggörande skulle riskera äventyra de bilaterala relationerna mellan Kenya och Kina, rapporterar QZ.
Kenyas dyraste infrastrukturprojekt
Projektet, även kallt SGR, är Kenyas dyraste infrastrukturprojekt genom tiderna, men har allt sedan första spadtaget 2014 varit omgärdad av kontroverser som vid sidan om korruptionsanklagelser och uppgifter om maktmissbruk kan bädda för en politisk kris för landets president Uhuru Kenyatta.
Kritiker till beslutet att inte offentliggöra lånepaketet från Kina som öronmärktes för Kenyas SGR-projekt pekar på att allmänheten i och med kontraktets ljusskygga natur kan gå miste om viktig information om ekonomiska missförhållanden och miljömässiga problem, rapporterar QZ.
Manualer på mandarin
Klart är ändå att de underleverantörer och kenyanska bolag som vann driftskontrakten inte har gått med vinst något av de år som järnvägen varit i bruk.
Kenyanska skattebetalare har tvingats täppa igen de många hål som alltjämt finns i driften samtidigt som pikanta tidningsartiklar har visat hur kenyanska järnvägsanställda tvingats paniköversätta manualer från mandarin till engelska.
Kinas utrikesminister Wang Yi besökte Kenya i början av januari – och på agendan fanns ländernas bilaterala relationer. Kinas expansion inte bara i Kenya utan i andra afrikanska utvecklingsländer är ett växande hett debattämne i afrikansk press och den ”skuldfälla” som Peking kritiseras för att locka in ekonomiskt bräckliga regeringar i tros på sikt kunna utarma hela statskassor.
”Ohållbar skuldfälla”
Kenyas växande beroende av Kina har vuxit under covid-19-pandemin och tros öka pressen på Kenyattas regering i Nairobi att dansa efter Pekings pipor, menar regeringskritikern och parlamentsledamoten Kimani Ichung’wah:
– Det handlar om en skuldfälla och regeringen måste omförhandla avtalen med Kina, sa Kimani Ichung’wah till nyhetsbyrån Reuters.