NYHETER:

Israeliska soldater fotade palestinska barn under räd

Barn i Hebron på det av Israel ockuperade Västbanken. I en räd i september tvingades barn från familjen Da’na ställa upp sig i hemmet för att bli fotade av israeliska soldater. ”Det verkar som att för militären är alla palestinier, inklusive barn i skolåldern, potentiella förbrytare.”, skriver B’Tselem på sin hemsida. Arkivbild. Foto: AP Photo/Nasser Shiyoukhi

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Israeliska soldater fotade palestinska barn under räd

Under en räd mot en palestinsk familj i Hebron på det ockuperade Västbanken radades familjens barn upp på order av israeliska soldater som sedan fotograferade dem. Den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem postade på onsdagen ett filmklipp av händelsen som ägde rum i september. Israel har under senare tid byggt upp teknologi kring omfattande  ansiktsigenkänning i såväl Hebron som övriga Västbanken. 

Av Bella Frank

ISRAEL–PALESTINA | Åtta israeliska soldater genomförde räden vid 20-tiden den 3 september med motiveringen att barn hade kastat sten på en israelisk bosättning i närheten. På order av soldaterna radades flera barn upp, varav några verkar just ha väckts, för att sedan fotograferas av soldaterna. 

På filmen som publicerades av B’Tselem i onsdags visas hur soldaterna går in familjen Da’nas hem, och säger att ”Muhammed, Seif, alla de små” ska komma ut i rummet och ställa upp sig. Ett par flickor står på sidan och en av dem gråter, men uppmanas också ställa sig bland de andra barnen. En vuxen röst försöker trösta – ”det är bara rutin[-åtgärd]” hörs en kvinna säga. 

”Säg cheese”

Åtminstone tretton barn har ställt upp sig, och på sidan står en kvinna med ett spädbarn på armen. Ytterligare två flickor ansluter sig. Kvinnan som filmar, som identifieras som Manal, frågar en av soldaterna:

– Gillar du när soldater tar bilder på dina barn?, men får inget svar.

När den fotograferande soldaten uppmanar barnen att säga ”cheese” protesterar en av kvinnorna:

– Därför att de sov och ni kom och skrämde dem, svarar hon soldaten som undrar varför de inte ska följa hans uppmaning. 

Bilder i databas för ansiktsigenkänning

”Denna film illustrerar hur vardagen för palestinier som lever under ockupationen störs på ett godtyckligt sätt och hur enkelt soldater kränker deras rättigheter. Det verkar som att för militären är alla palestinier, inklusive barn i skolåldern, potentiella förbrytare.”, skriver B’Tselem på sin hemsida. 

Människorättsorganisationen betonar att fotograferingen av barnen också måste förstås i relation till att den israeliska militären har en databas med bilder av palestinier och använder sig av ansiktsigenkänning på det ockuperade Västbanken. Det är oklart om just dessa bilder kommer att hamna i den bank som israeliska soldater har byggt upp under de senaste två åren, men klart är att bilder på barn har hamnat i databasen. 

The Washington Post rapporterade nyligen om databasen och en av de tidigare israeliska soldater som tidningen har intervjuat menar att databasen är så omfattande att den kan kallas för ”Facebook för palestinier”. Enligt soldater som tidningen har intervjuat och som organisationen Breaking the Silence har talat med tävlade israeliska soldater förra året med att ta så många bilder som möjligt av palestinier, och det förband som ”vann” fick priser. 

”Kränkning av integriteten av ett helt folk”

Just i Hebron på södra Västbanken har den israeliska armén också installerat kameror som scannar ansikten vilket gör att palestinier identifieras redan innan de visar upp sina id-kort i de många vägspärrarna i staden vars stadskärna är hem åt drygt 30 000 palestinier och några hundra israeliska bosättare. I staden som helhet finns omkring 200 000 palestinier och tusen israeliska bosättare. 

Enligt vittnesmål som Washington Post har tagit del av kan vissa kameror se rakt in i palestinska hem. En av de tidigare soldaterna säger att hon anser att det övervakningssystem som har byggts upp i Hebron är ”en total kränkning av integriteten av ett helt folk”.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.