NYHETER:

Fortsatta protester i Sudan efter nytt avtal

Enligt den nya överenskommelsen ska Abdalla Hamdok (till höger) leda en ny regering under en övergångsperiod, men den största makten antas kuppmakaren Abdel Fattah al-Burhan fortsätta ha. Foto: AP Photo/Marwan Ali

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Fortsatta protester i Sudan efter nytt avtal

Protesterna mot militärkuppen fortsätter i Sudan efter att premiärministern Abdalla Hamdok, som suttit i husarrest i flera veckor, på söndagen gick med på att leda en teknokratisk regering under en övergångsperiod tillsammans med militären.

Av Bella Frank

SUDAN | Enligt den nya överenskommelsen ska Abdalla Hamdok leda en ny regering under en övergångsperiod. Samtidigt kommer det nya styrande råd som de två kuppmakarna Abdel Fattah al-Burhan och Mohamed Hamdan Dagalo, känd som Hemedti, leder ha fortsatt kontroll över vilka som ingår i den nya regeringen. Det är därmed osäkert hur mycket reell makt som den nya regeringen kommer att få. 

– Hamdok har sålt ut revolutionen, skanderade demonstranter efter att överenskommelsen hade offentliggjorts, rapporterar Al Jazeera English. 

En 16-årig pojke sköts till döds under protester i Omdurman, huvudstaden Khartoums tvillingstad under söndagen. Omkring 40 demonstranter har dödats i samband med protester mot kuppen den 25 oktober, och upp till femton av dessa dödades i onsdags i förra veckan.

Medling av USA och FN

Hamdok, som har suttit i husarrest sedan militären genomförde kuppen, förklarade i ett tv-sänt tal att han vill förhindra fler dödsoffer:

– Sudanesiskt blod är dyrbart, låt oss sätta stopp för blodsutgjutelsen och rikta de ungas energi till uppbyggnad och utveckling, sade han. 

Enligt den nya överenskommelsen, som ska ha kommit till stånd efter medlingsinsatser från USA och FN, ska alla politiska fångar som gripits sedan militärkuppen släppas och enligt Abdel Fattah al-Burhan kommer övergångsregeringen att vara bred.

– Vi vill inte exkludera någon förutom, som vi kommit fram till, the National Congress Party, sade han, och hänvisade till den tidigare ledaren Omar al-Bashirs styrande parti. 

Civil kritik mot avtalet

Men, rapporterar Al Jazeera English, överenskommelsen nämner inte Forces of Freedom and Change (FFC) den civila allians som var drivande i proteströrelsen som fick Omar al-Bashir på fall 2019. 

– Vi bekräftar vår tydliga och tidigare meddelade inställning: ingen förhandling och inget partnerskap och ingen legitimering av kuppmakarna, säger alliansen i ett uttalande. 

Även Sudanese Professionals’ Association som har haft en framträdande roll i proteströrelsen både före och efter Omar al-Bashirs fall motsätter sig det nya avtalet med militären och menar att Abdalla Hamdok genom att gå med på det begår ”politiskt självmord”, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press. ”Det här avtalet rör bara dess undertecknare och är ett orättfärdigt försök att skänka legitimitet åt den senaste kuppen och militärrådet”, skriver gruppen på Twitter efter söndagens avtal. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.