NYHETER:

Bilarbetare i Mexiko valde oberoende fackförening 

Sinttias ledare, Alejandra Morales Reynoso, jublar efter omröstningen. Foto: Sinttia/IndustriAll

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Bilarbetare i Mexiko valde oberoende fackförening 

Av Bella Frank

MEXIKO | Bilarbetare på en stor General Motorsfabrik i centrala Mexiko har genom en facklig omröstning med stor majoritet valt att gå med i det oberoende bilarbetarfacket Sindicato independiente nacional de trabajadores y trabajadoras de la industria automotriz (Sinttia).

De omkring 6 500 bilarbetarna vid GM-fabriken i Sialo i delstaten Guanajuato har fört en lång kamp för att få en oberoende facklig representation. Förra året valde man att gå ur facket Confederation of Mexican Workers (CTM) som av kritiker beskrivs som ett ”gult fack”, skriver the Real News.  

Sinttia vann med stor marginal före tre andra fackföreningar, bland annat CTM. Enligt en reform i den mexikanska arbetsrätten i enlighet med frihandelsavtalet mellan USA, Mexiko och Kanada (USMCA) krävdes en facklig omröstning som också övervakades av såväl amerikanska tjänstemän som internationella fackliga observatörer, rapporterar Morning Star. Sinttia har haft stöd av nordamerikanska fack och vann 4 192 av de 5 389 röster som avlades i valet – omkring 90 procent av arbetarna röstade.

Inför förra veckans omröstning utsattes fackliga aktivister och ledare för stora påtryckningar:

– De kom bara till mitt hus, två män och en kvinna och sade till mig att göra ett uttalande om att varken jag eller någon annan skulle dyka upp i morgon, annars skulle det bli problem, säger Sinttias ledare, Alejandra Morales Reynoso, till nyhetsbyrån Associated Press och fortsätter:

– Det är vad vi kallar ett direkt hot mot mig, min familj och mina medarbetare här.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.