NYHETER:
Oberoende juridiskt råd upplöst i Tunisien
NYHETER
- PUBLICERAD 2022-02-07
Oberoende juridiskt råd upplöst i Tunisien
Tunisiens president Kais Saied upplöste på söndagen landets juridiska råd som bevakar rättsväsendets oberoende i landet. Åtgärden som ses som ytterligare ett sätt för Kais Saied att stärka sin makt efter att han i somras upplöste entledigade regeringen och suspenderade parlamentet.
Av Bella Frank
TUNISIEN | Kritiken från domare och rättsväsende är hård. Det juridiska rådets ordförande Youssef Bouzakher anser att presidentens tilltag är olagligt:
– Domarna kommer inte att hålla tyst, sade han på söndagen, rapporterar Al Jazeera English.
President Kais Saied har under lång tid anklagat det höga juridiska rådet för att vara korrumperat och sade på söndagen att rådet ”tillhör det förflutna”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Kais Saied har bland annat hävdat att rådet har försvårat och försenat rättsfall som gäller korruption och terrorism. Rådet bildades 2016 och har haft i uppdrag att se till att landets rättsväsende är oberoende, liksom överse domarkåren.
– I det här rådet så säljs positioner och tillsättningar i enlighet med lojaliteter. Deras plats är inte där de sitter nu utan där den anklagade står, sade Kais Saied i ett tal på inrikesministeriet på söndagen. Redan förra månaden drog han in de ekonomiska privilegierna från rådets medlemmar.
”Tunisien vaknar upp till ödesdigra nyheter. Precis efter midnatt meddelade presidenten som blev kuppmakare Kais Saied (från inrikesministeriet dessutom) upplösningen av Tunisiens höga juridiska råd, den sista återstående garanten för rättsväsendets oberoende”, skriver Tunisienkännaren Monica Marks på Twitter.
På söndagen väntades också demonstrationer av bland annat den inflytelserika fackföreningen UGTT i samband med nioårsdagen av mordet på den sekulära vänsterpolitikern Chokri Belaid.
– Tyvärr har en del domare i det här landet manipulerat Chokri Belaid-fallet, sade Kais Saied i talet.
14 medlemmar av en salafistisk-jihadistisk cell greps för morden som IS tog på sig, men ilska riktades också mot det moderat islamistiska Ennahdapartiet som har dominerat både parlament och regeringar ända sedan den förre diktatorn Zine El Abidine Ben Ali störtades efter massiva protester 2011.
När Kais Saied upplöste parlamentet i somras – i vilket Ennahda var det dominerande partiet – fick han stort stöd från delar av befolkningen. Detta då många är missnöjda med hur partiet har styrt landet och menar att partiet misslyckats med att hantera landets många utmaningar, inte minst den försämrade ekonomin och utbredda arbetslösheten.
Den så kallade 25-juli-rörelsen – dagen för de stora protesterna i somras som föregick Kais Saieds suspenderande av parlamentet – uppmanade på lördagen presidenten att upplösa det höga juridiska rådet för att driva ut ”korrupta domare”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
I sitt tal på söndagen uppmanade Kais Saied sina supportrar att demonstrera senare under dagen, trots att det sedan i januari råder demonstrationsförbud med hänvisning till covid-19-pandemin. Nyligen möttes demonstranter – varav många Ennahdasupportrar – som protesterade mot Kais Saieds allt större maktbefogenheter med vattenkanoner.