NYHETER:

Israel anklagas för apartheid av Human Rights Watch

En motorväg i närheten av Jerusalem som invigdes 2019 separerar israelisk och palestinsk trafik genom en hög mur och har kallats ”aparthiedvägen” av kritiker. Nu har Human Rights Watch i en studie av Israels politik gentemot palestinierna konstaterat att den utgör apartheid, ett brott enligt internationellt rätt. Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Israel anklagas för apartheid av Human Rights Watch

Human Rights Watchs beslut att karaktärisera Israels behandling av palestinierna som apartheid har mötts med kraftiga fördömanden från israeliska myndigheter och välkomnats från palestinskt håll.

Av Bella Frank

ISRAEL-PALESTINA Det var i tisdags som människorättsorganisationen Human Rights Watch, med säte i New York, publicerade rapporten A Threshold Crossed: Israeli Authorities and the Crimes of Apartheid and Persecution. Human Rights Watch drar slutsatsen efter en längre utredning att den israeliska policyn att förtrycka palestinier på olika sätt utgör apartheid i enlighet med internationell rätt. 

Human Rights Watchs chef Ken Roth säger på organisationens hemsida att många varnat för att apartheid lurat runt hörnet om Israel inte ändrar sitt styre av palestinierna:

– Den här detaljerade studien visar att israeliska myndigheter redan har nått dit och i dag begår brotten mot mänskligheten; apartheid och förföljelse. 

Apartheidbegreppet som hade sitt ursprung i Sydafrika har sedan i början av 1970-talet tagits upp av internationell rätt och ingår också i Romstadgan, som bildade den Internationella brottmålsdomstolen 1998.

Israels utrikesdepartement fördömer rapporten som ”löjlig och falsk”. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas välkomnade å sin sida rapporten och uppmanade det internationella samfundet att ingripa, rapporterar BBC.

 
”Hunnit ikapp verkligheten”

Mouin Rabbani, Mellanösternkännare och redaktör av sajten Jadaliyya, understryker i en intervju med Al Jazeera English att palestinier i årtionden har framfört bevis för att apartheid råder och att det inte framför allt är det israeliska agerandet som ändrats utan Human Rights Watchs sätt att analysera läget: 

– HRW är ledande inom sitt fält och att man äntligen hunnit i kapp verkligheten är i mitt tycke en viktig utveckling, säger Rabbani till Al Jazeera English. 

Som Rabbani påpekar har palestinier länge använt begreppet apartheid för att beskriva verkligheten för palestinier, såväl som medborgare i Israel, som boende på de ockuperade palestinska områdena Gaza, Västbanken och östra Jerusalem. Den mur som Israel byggt, delvis på ockuperad mark, och som kallats stängsel eller separationsbarriär kallas av palestinier i gemen som apartheidmuren.

I januari i år gick också den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem ut med en rapport i vilken de menade att apartheid råder över hela det område som Israel kontrollerar, det vill säga från Medelhavet i väst till Jordanfloden i öst. 

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.