NYHETER:

Somalias president backar – vill se nya val

Civila har flytt efter strider mellan olika fraktioner i Somalia, vissa soldatgrupperingar är arga över det faktum att landets president, Mohamed Abdullahi Mohamed, förlängt sin mandatperiod. Nu har presidenten signalerat att val ändå ska hållas. Foto: AP Photo/Farah Abdi Warsameh

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Somalias president backar – vill se nya val

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed vill se nya val i landet och uppmanar sina politiska motståndare att komma till nya samtal. På lördag vill han nå en valuppgörelse med parlamentet.

Av TT-AFP-Reuters

SOMALIA I ett nattligt tal till nationen, som inleddes klockan 01 lokal tid, sade presidenten att han på lördag ska bege sig till landets parlament för att där ”få deras stöd för en valprocess”.

– Som vi flera gånger tidigare har sagt så har vi alltid varit redo att utlysa fredliga val i landet när tiden är lämplig, sade han.

Maktkampen i det politiskt turbulenta Somalia har fördjupats och lett till sammandrabbningar mellan soldater trogna presidenten och soldater som vill se hans avgång. De båda sidorna uppges hålla olika delar av staden.

Boende flyr Mogadishu

I söndags hördes skottlossning i området runt den förre presidentens residens i Mogadishu och läget i huvudstaden uppges vara spänt. Under veckan har boende i delar av Mogadishu flytt sina hem av rädsla för att striderna i deras hemområden ska blossa upp igen.

Regeringsstyrkor har bland annat gjort en räd mot en oberoende radiokanal och beslagtagit utrustning. Bedömare har luftat oro för att den extrema jihadiströrelsen al-Shabaab ska utnyttja läget och göra en framryckning.

Mohamed Abdullahi Mohameds mandatperiod löpte egentligen ut den 8 februari, men han har suttit kvar vid makten med hänvisning till att Somalias centralregering och regionala styren inte har lyckats komma överens om hur landet ska gå till val.

Presidenten undertecknade nyligen en kontroversiell lag som förlänger hans mandatperiod med två år, sedan parlamentets underhus godkänt detta.

”Samlas omedelbart”

I en överenskommelse mellan presidenten och regionala ledare i september i fjol presenterades en plan för kommande val, men löftet om ett val enligt principen en person, en röst uteblev då. Istället ska det enligt avtalet bli en utökning av antalet delegater, som representerar landets olika klaner och som är med och röstar fram ledamöter till parlamentet.

– Jag uppmanar härmed alla de som skrev under avtalet den 17 september att omedelbart samlas för brådskande samtal om ett ovillkorligt genomförande av överenskommelsen, säger Mohamed Abdullahi Mohamed.

I den lag som förlängde hans mandatperiod ingick även en ändring av septemberavtalet så att principen om en person, en röst skulle gälla i valet 2023, vilket skulle vara första gången ett sådant val hålls i landet sedan 1969.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.