RESAN:

På fortsatt jakt efter rekordet

RESAN

Dela på facebook
Dela på twitter

På fortsatt jakt efter rekordet

Torbjørn C Pedersen har några få länder kvar innan hans resa till världens alla länder är färdig. Medan han bidar sin tid i Hongkong och väntar på att världen ska öppna upp efter covid funderar han på framtiden. Och svarar på frågor. Samma frågor om och om igen. Och när han inte har svaren, lutar han sig emot en berömd bergsbestigares svar på varför denne ville bestiga Mount Everest.

Dagboksanteckningar.
Sön 25 april – dag 2 640

Jag är en av de 300 mest beresta människorna i världen. Jag är nu nio länder från att bli den första i historien som når alla länder i världen på en obruten resa, och detta helt utan att flyga. Men när jag pratade med en vän förra veckan sade han att det verkliga rekordet ligger i min personliga uthållighet och mitt uthärdande

Kanske är det så. 

Vi har gått igenom mycket under de senaste sju åren. Och har nu fastnat i Hongkong i mer än 400 dagar under den globala pandemin. Ibland frågar folk mig varför jag säger ”vi” och inte ”jag”. Tja, jag är tacksam för allt stöd jag har fått genom åren och är medveten om att det har varit ett lagarbete att komma så här långt in i projektet. 

Det är något som ”vi” har åstadkommit. 

Dessutom finns det en projektgrupp bestående av vänner som hjälpte till så att min jorden runt-resa kunde starta 2013 – så därför är det ibland ”vi”. Jag kan helt enkelt inte påstå att ”jag” ensam gjorde det här. Min resa har mer än 100 000 följare på sociala medier, så ”vi”-benämningen är självklar. 

Ett av Tai Kwun’s populäraste ”instagram-ställen”. Tai Kwun är en gammal historisk polisstation.

Jag är fast här i Hongkong. Men vad betyder det? Kan jag åka härifrån om jag skulle vilja? Ja, det skulle jag kunna. Jag har två alternativ: 1) Jag kan avsluta projektet, ta mig till flygplatsen och flyga hem. Och 2) Jag skulle kunde gå ombord på en privat båt och ta mig till Stilla havet. 

Jag är inte redo att sluta med projektet ännu och åka hem, så det första är inget alternativ. Jag skulle kunna tänka mig att gå ombord på en båt och åka till det väldiga Stilla havet, men det skulle vara en enorm risk. 

De flesta av de återstående länderna, varav många ligger i Stilla havet, fortsätter att hålla sina gränser stängda för utlänningar. Dessutom förbjuder containerfartygen fortfarande icke nödvändig personal ombord av rädsla för att sprida covid-19. Och Hongkongs migrationsmyndighet har tillsammans med sjöfartsmyndigheterna beslutat att utan en sjömansbok får man inte gå ombord. Och sjömansbok är inte lätt att få tag på utan år av utbildning och ett officiellt kontrakt på en båt. Min jorden runt-resa nådde Hongkong den 28 januari 2020 och den 4 februari samma år avbröts färjetrafiken mellan Hongkong och Macau. Anslutningen har förblivit avbruten fram till denna dag, vilket innebär att jag inte ens har kunnat besöka det närliggande Macau, som liksom Hongkong är en del av Kina. Vilka är då mina chanser att nå avlägsna önationer i Stilla havet? 

Lyckligtvis har jag fått både min första och andra dos av Biontech-vaccinet. Jag tror att det är det mest internationellt erkända vaccinet på marknaden och kommer att hjälpa mig på min resa att komma vidare. Dessutom talas det återigen om resebubblor, eller corona-korridorer. Så det finns hopp. 

På vandring bland Hongkongs högsta berg: Needle Hill, Grassy Hill och Tai Mo Shan!

En annan vanlig fråga handlar om hur jag har råd med ett projekt som detta? En förutsättning innan jag lämnade Danmark var att hitta en finansiell sponsor och det lyckades. Jag hade till och från arbetat som konsult för Ross DK och Geoop inom flera geotermiska borrprojekt, och informerat dem om att jag inte skulle vara tillgänglig för framtida projekt under ett antal år. Detta ledde till en omedelbar mötesförfrågan där jag var tvungen att utveckla mina planer, och de blev så glada att de krävde att vara en del av äventyret. Som sådan garanterade de att de skulle bidra med en del av budgeten. Resten av budgeten finansieras genom olika crowdfunding-bidrag, donationer, patreonkonto, också en del självfinansiering. Jorden runt-resan är ett lågbudgetprojekt av stort värde för många. Den dagliga budgeten är satt till endast 20 amerikanska dollar per dag för transport, boende, måltider och visum. Det fungerar tack vare vänligheten hos de många, många människor jag har stött på under vägen. 

Slutligen får jag ofta frågor om vad mina planer är när min jorden runt-resa är färdig och jag har nått världens alla länder? Jag har ofta skämtsamt svarat att jag skulle sova en hel månad, vakna, raka mig och gifta mig, om det inte redan hade blivit fallet. Jag har aldrig tänkt att en bok skulle komma ur detta projekt men jag har ändrat mig om det. Så att göra en bok om min resa kommer att bli en första prioritering. Anledningen till att jag har ändrat mig beror på att jag inte trott att det skulle finnas något intresse, och att det redan finns så många böcker. Men under resans gång har jag upptäckt att intresset visst finns, och att jag har värdefulla kunskaper som jag kan dela med mig av. 

I framtiden vill jag ha en bas i mitt hemland, Danmark. Jag skulle vilja bilda familj med min fru. Vi gifte oss online i december 2020, äktenskapet är giltigt i USA och i hela Kina, men inte i Danmark. Så vi måste gifta om oss. Och från min danska bas hoppas jag kunna bygga ett liv som en motiverande föredragshållare på en global scen. Jag tycker om att hålla föredrag och tror att min publik också tycker om dem. Och med ett cv på mer än hundra föredrag i mer än femtio länder tror jag att det kan fungera.

Upplägget skulle också ge mig ett liv med mycket resor där jag kunde besöka många länder och bygga vidare på mina erfarenheter. Och det är en tilltalande framtid för mig.

På vandring bland Hongkongs högsta berg: Needle Hill, Grassy Hill och Tai Mo Shan!

Ofta får jag samma frågor om och om igen. Webbplatsen www.onceuponasaga.dk innehåller ett avsnitt med vanliga frågor (FAQ) som innehåller mer än tjugo vanliga frågor tillsammans med mina svar på dem. Jag antar att jag har skapat mig en framtid där jag kommer att svara på samma frågor om och om igen under resten av mitt liv. ”Varför gjorde du det?” och ”Vad höll dig motiverad?” är också viktiga frågor. Eller ”Vad är ditt favoritland?” och ”Vad har du lärt dig?”. 

Jag har inte alla svar. När folk frågar mig varför jag gör det lutar jag mig på George Mallorys berömda svar han gav på frågan inför sin Mount Everest-bestigning 1924: ”Eftersom det är där!” 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.