NYHETER:

Växande krav på återvinningsindustri för elbilsbatterier

En elbilsförare laddar sin bil i New Delhi i Indien. Landet har ambitioner att öka användandet av elbilar för att minska utsläppen. I takt med större användning växer behovet av en återvinningsindustri av elbilsbatterier. Foto: AP Photo/Neha Mehrotra

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Växande krav på återvinningsindustri för elbilsbatterier

Av Klas Lundström

TEKNIK Inom tio år väntas EU:s fordonsflotta bestå av 30 miljoner elbilar. Med fler elbilar växer behovet av en hållbar elbilsbatteriåtervinning. För tillfället växer elbilsindustrin i en ohållbar takt, menar Paul Anderson, filosofie doktor i kemi vid Birmingham University och vice-ordförande vid Birmingham Centre for Strategic Elements and Critical Materials: 

– Inom 10–15 år kommer många av dagens batterier vara förbrukade. Det blir viktigt att ha en återvinningsindustri, säger Paul Anderson till BBC.

Det handlar emellertid inte om att utvidga en redan etablerad batteriåtervinningsindustri – utan att stöpa och finkalibrera en enskild, avsedd för elbilsbatterier. Elbilsbatterier är större och tyngre och i hanteringen gäller det att tillvarata miljöskadliga och hälsovådliga material, däribland litiumjoner, vilka kan explodera om de tillvaratas felaktigt. 

– För närvarande, globalt sett, är det väldigt svårt att få detaljerade siffror gällande återvinning av litiumjonerbatterier, men siffran många talar om är fem procent. I vissa delar av världen är siffran betydligt lägre, säger Paul Anderson.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.