Malaysias miljö- och klimatminister Yeo Bee Yin visar exempel på plastavfall i Port Klang i Malaysia. Malaysia sade förra året att de kommer skicka tillbaka plastavfall som inte går att återvinna för att landet inte ska bli rika länders sophög. Fotot: AP Photo/Vincent Thian

Reportage

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Italien dumpar plast i Malaysia

Italien exporterar tonvis med plastavfall olagligt till Malaysia. Det avslöjar Greenpeace Italien efter ett gräv på plats i landet. Plastavfallet leder till oåterkalleliga miljökonsekvenser och hälsoeffekter när det inte återvinns på rätt sätt. Greenpeace vill att Italien sätter stopp för exporten.

Av Christin Sandberg

ITALIEN är den näst största plastkonsumenten i EU. Precis som Sverige exporterar landet stora mängder plastavfall till Malaysia – ett av de länder som tar emot mest plastavfall i världen efter att Kina införde ett förbud för plastimport i januari 2018. Under nio månader 2019 exporterade Italien 1 300 ton sopor till Malaysia, varav hälften togs emot av företag som verkar olagligt.

– Vi har långt ifrån tillräckligt med återvinningsanläggningar och exporterar därför enorma mängder sopor, säger Paola Ficco miljöadvokat specialiserad på avfall, till Tidningen Global.

Ska vara återvinningsbar

EU-lag tillåter att medlemsstater exporterar plastavfall till länder utanför EU. Det krävs dock att det är återvinningsbar plast och att återvinningsföretagen lever upp till de miljö- och teknikkrav som ställs på sådana inom EU.

Problemen uppstår när landet och företagen som köper avfallet inte har tillräckligt bra sorteringsmöjligheter eller kontroll, vilket kan innebära att plast läcker ut i miljön.

Malaysia har, enligt Greenpeace undersökning, 68 godkända företag för återvinning. Men det är en lönsam verksamhet och många fler företag än så importerar avfall, illegalt, och utan möjlighet att ta hand om avfallet på rätt sätt. Endast omkring 20 procent av plastavfallet kan återvinnas, resten måste kasseras.

Grävs ner i marken

Malaysias plastindustri är värd uppskattningsvis 8 000 miljoner kronor. Zuraida Kamaruddin, ansvarig minister sade till Greenpeace:

– Om inte vi drar ekonomisk fördel av det kommer någon annan att göra det.

När företagen saknar förmåga att hantera den förorenade, giftiga och icke återvinningsbara plasten hamnar avfallet som skräp utanför fabrikerna, bränns upp eller grävs ner i marken, så kallad deponering.

Hamnar i havet

En konsekvens blir att plastavfallet hittas i hav över hela världen. En annan att miljön, vattnet och hälsan påverkas negativt av de giftiga ämnen som läcker från plasten.

– Vi har uppmätt mycket höga halter av tungmetaller, såsom bly, kvicksilver och kadmium, i vattnet och hittat spår av det cancerframkallande ämnet benspyren, säger Giuseppe Ungherese, chef för kampanjen mot föroreningar hos Greenpeace Italien.

Detta har i sin tur lett till att astma och luftvägsproblem markant har ökat markant hos befolkningen, vittnar en läkare om i Greenpeace rapport.

Plastavfallet leder till oåterkalleliga miljökonsekvenser och hälsoeffekter i Malaysia.

Straffskatt på plast

– Miljön är viktig, inte bara här hos oss utan överallt, och därför borde vi ta samma miljöhänsyn i relation till andra länder som vi gör här, säger miljöadvokaten Paola Ficco.

Hon menar att varje modernt land borde klara av att hantera sitt eget avfall utan att behöva exportera sopor.

Förra året föreslog den sittande italienska regeringen en straffskatt på plast. Detta med syfte att få ner den enorma plastproduktionen och i förlängningen även konsumtionen. Det förslaget möttes av högljudda protester från industrin. De plasttillverkande företagen menar att de redan bidrar ekonomiskt till både insamling och återvinning av plast.

Greenpeace vill att Italien tar ansvar och sätter stopp för den illegala exporten av plastavfall, och har lämnat sin rapport till italienska åklagare. Ett av problemen, enligt dem, är att väldigt få containrar kontrolleras i hamnarna innan de lämnar landet.

Vill minska produktionen

Greenpeace menar också att det är nödvändigt att vidta åtgärder för att minska plastproduktionen.

Förra året enades i stort sett alla FN-länder, i något som kom att kallas Baselkonventionen, att begränsa och införa skärpta kontroller på internationella transporter och slutligt omhändertagande av riskavfall, såsom plast, till länder i syd.

Från och med januari 2021 måste exportländerna få medgivande från regeringarna i länder som tar emot förorenat och blandad plast. Malaysia vill inte totalförbjuda import, men vidtog förra året åtgärder genom att slå till mot olagliga återvinningsfabriker och returnera 150 containrar fulla med plast till bland annat Frankrike, Storbritannien och USA. 

Fakta: Plastexport

Baselkonventionen från 2019 syftar till att begränsa och införa skärpta kontroller på internationella transporter och slutligt omhändertagande av riskavfall, såsom plast, till länder i syd.

Från och med januari 2021 måste exportländerna få medgivande från regeringarna i länder som tar emot förorenad och blandad plast.

Enligt Greenpeace kan endast omkring 20 procent av plastavfallet som exporteras till Malaysia återvinnas, resten måste kasseras.

Under nio månader 2019 exporterade Italien 1 300 ton sopor till Malaysia, varav hälften togs emot av företag som verkar olagligt i landet.

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.