Stöddemonstration till den mordåtalade Paul McIntyre när domstolen sammanträdde den 13 februari. McIntyre som är misstänkt för mordet på Lyra McKee har nu släppt mot borgen då domaren ansåg att bevisningen mot honom kunde ha varit starkare. Foto: Brian Lawless/PA via AP
Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Mordåtalad frisläppt mot borgen

Den man som åtalats för mord av journalisten Lyra McKee i Derry 2019 har släppts mot borgen. Han är fortsatt misstänkt för mord, vapenbrott och medlemskap i en förbjuden organisation.

Av Bella Frank

NORDIRLAND Paul McIntyre var med via videolänk från högsäkerhetsfängelset Maghaberry en bit utanför Belfast i Nordirland. McIntyre nekar till alla tre brotten, och när rätten sammanträdde i förra veckan menade domare Barney McElholm att bevisen mot honom inte självklart är övertygande, rapporterar BBC.

Bevisningen som polisen presenterat handlar om filmupptagning från kvällen den 18 april i det nationalistiska arbetarklassområdet Creggan i Derry då Lyra McKee sköts till döds. Hon dödades i samband med att hon bevakade kravaller som brutit ut. På bilder kan en man ses plocka upp ett föremål vid tidpunkten för McKees död. Denna man ska enligt polisen ha identifierats som McIntyre, något hans försvarsadvokat Derwin Harvey ifrågasatte.

Prisad journalist

Lyra McKee var en ung och prisad journalist. Hennes död orsakade stor ilska och flera partiledare deltog i en spontan protest, dagen efter mordet, på platsen där det skedde. Sinn Féins Mary Lou McDonald, Naomi Long partiledare för the Alliance Party och Colum Eastwood från SDLP var på plats. Även Democratic Unionist Partys partiledare Arlene Foster var där:

– Det var en stor sak för Arlene Foster att komma till Creggan. Jag tycker det var väldigt modigt att göra, sade Sara Canning i en intervju med The Irish Times nyligen. Canning var McKees partner och de hade planerat att gifta sig.

The New IRA har tagit på sig mordet som de dock hävdat var ett misstag.

Dela artikeln: 

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.