ESSÄ:

Stoppa vaccinapartheid innan miljontals fler dör

Maxamed Maxamuud Fuje får Astra Zenecas Covid 19-vaccin, som tillverkats av Serum Institute of India genom det globala Covax-initiativet. Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

ESSÄ

Dela på facebook
Dela på twitter

Stoppa vaccinapartheid innan miljontals fler dör

Minst 85 fattiga länder kommer inte att ha ordentlig tillgång till coronavirusvaccin förrän 2023. Och ett års försening kommer att orsaka uppskattningsvis 2,5 miljoner dödsfall som skulle kunna undvikas i dessa låg- och medelinkomstländer. Som generaldirektören för Världshälsoorganisationen (WHO) har uttryckt det, så står världen på randen till ett katastrofalt moraliskt misslyckande.

Av Anis Chowdhury och Jomo Kwame Sundaram /IPS 

ESSÄ EU, USA, Storbritannien, Schweiz, Kanada och deras allierade fortsätter att blockera förslaget från utvecklingsländerna om att tillfälligt avbryta Världshandelsorganisationens (WTO)handelsrelaterade aspekter av immateriella rättigheter (Trips) för att möjliggöra avsevärt fler och prisvärda leveranser av covid-19-vaccinen, läkemedel, tester och utrustning.

Under tiden har 6,4 av de 12,5 miljarder vaccindoser som huvudproducenterna planerar att producera 2021 redan förbeställts, mestadels av dessa länder, där 13 procent av världens befolkning finns.

Trettiotvå europeiska och andra rika länder har också möjlighet att beställa mer, medan Australien och Kanada redan har försäkrat en vaccintillgång som uppgår till fem gånger deras befolkning. Fattiga länder, som ofta tvingas betala högre priser, kan helt enkelt inte konkurrera.

”Big Pharma” (läkemedelsindustrin) har också vägrat att gå med i det frivilliga initiativet för kunskapsutbyte och patentsamling, kallat Covid-19 Technology Access Pool (C-Tap) under WHO:s överinseende. Thomas Cueni, generaldirektör för International federation of pharmaceutical manufacturers and associations (IFPMA), nonchalerade lanseringen med att hävda att han var ”för upptagen”.

Pfizers vd avfärdade C-Tap som ”nonsens” och ”farligt”, medan Astra Zenecas vd insisterade – ”IP (Immateriella rättigheter) är en grundläggande del av vår bransch”. Dessa attityder förklarar några av de problem som alternativa vaccinationsdistributionsarrangemang som Covax står inför. Enligt Covax egen styrelse är risken stor att de misslyckas.

Undertryckt vaccintillgång

Trots att han vet att många utvecklingsländer har kapacitet, hävdar Cueni falskt, att ett undantag från dispensklausulen ”inte skulle göra något för att öka tillgången till vacciner eller för att öka den globala tillverkningskapaciteten”, utan enbart äventyra innovation och vaccinforskning.

Läkemedelsindustrin hävdar att tillverkning av vacciner via tvångslicenser eller undantag från Trips ”skulle undergräva innovation och öka risken för farliga virus”. Representanter för amerikanska läkemedelsföretag hävdade samma sak när de i mars skrev till president Biden.

Många samtida vaccinforskare är emot läkemedelsindustrins giriga beteende, vilket enbart belönar IP-innehavare utan att ta hänsyn till -andras varierande men avgörande bidrag. 

Vaccinföretagen kräver att kontraktspriserna hålls hemliga. I utbyte mot rabatter gick EU med på att hålla priserna hemliga. Ändå avslöjades vissa av de framförhandlade priserna, vilket framgick av ett Unicef-diagram som listade priser från olika källor.

Det förmodat billigaste vaccinet som finns tillgängligt, Oxford-Astra Zeneca, säljs till EU:s medlemsländer för drygt 17 kronor styck. Och trots att testningar av vaccinet utfördes i Sydafrika, betalar landet fortfarande mer än dubbelt så mycket som EU, medan Uganda, som är ännu fattigare, betalar över fyra gånger så mycket!

Vinstmarginal på 80 procent

USA:s framförhandlade bulkpriser, för Moderna och Pfizer-Biontech-vacciner, är betydligt högre, och ligger runt 131 till 168 kronor per dos i flera kontrakt, vilket innebär en vinstmarginal på mellan 60 och 80 procent! Från resten av världen kommer Moderna att ta ännu mer betalt, runt 215 till 319 kronor per dos.

Det verkar dock som att de flesta utvecklade länder som motsätter sig ett tillfälligt stopp för Trips däremot har egna nationella bestämmelser i IP-lagstiftningen som möjliggör att patentskyddet tillfälligt avbryts om det råder tillräckligt starkt nationellt intresse eller hot mot folkhälsan.

Kanada, Tyskland, Frankrike och andra har nyligen stärkt sina patentlagar för att utfärda tvångslicenser för covid-19-vacciner och läkemedel. Europeiska rådets ordförande Charles Michel meddelade att EU skulle kunna anta ”brådskande åtgärder” genom att åberopa nödbestämmelser i sina fördrag.

Tvångslicenser

På liknande sätt tillåter lagstiftningen i USA regeringen att använda vilken uppfinning som helst utan patenthavarens tillstånd. I Storbritannien tillåter 1977 års patentlag regeringen där att hantera nödsituationer genom att sälja en patenterad produkt, inklusive specifika läkemedel eller medicintekniska produkter, utan patenthavarens samtycke.

När fågelinfluensan hotade i början av detta århundrade var USA det enda land i världen som utfärdade tvångslicenser till amerikanska tillverkare för produktion av Tamiflu för att skydda hela dess befolkning på över 300 miljoner. Läkemedlen användes aldrig, eftersom viruset aldrig kom dit, varken över Stilla havet eller Atlanten.

Genom att hjälpa utvecklingsländerna att utöka kapaciteten för vaccintillverkning och ge tillgång till befintligt vaccin, kan USA:s president Biden vinna mycket uppskattning runtom i världen över en natt. Amerikansk lagstiftning och USA:s ledarskapsroll möjliggör ett sådant unilateralt initiativ.

Bayh-Dole-lagen tillåter dessutom den amerikanska regeringen att kräva att ägaren eller den exklusiva licensinnehavaren av ett patent, skapat med federal finansiering, ger licens till en tredje part för en uppfinning. Moderna fick cirka 21 miljarder kronor från Operation Warp Speed, som delade ut över 86 miljarder kronor.

Dela avgörande kunskap

Moderna grundades 2010 av universitetsforskare med stöd från en riskkapitalist. Företaget har fokuserat på mRNA-teknik [även kallat budbärar-RNA-teknik red. anm.], byggt på tidigare arbete av forskare från University of Pennsylvania med finansiering från National Institutes for Health (NIH).

Vaccinutvecklaren använde också teknik för tidigare coronavirusvacciner som utvecklats av NIH. NIH gav också omfattande logistiskt stöd och övervakade kliniska prövningar för tiotusentals. Moderna har redan meddelat att de inte kommer att genomdriva andra patent som är relaterade till coronavaccin under pandemin.

Således har USA:s president den nödvändiga hävstången. Bayh-Dole-lagen gäller Modernas vaccin, vilket gör det möjligt för Biden-administrationen att agera självständigt och beslutsamt mot vaccinapartheid.

Utvecklingsländerna behöver inte bara ha rätt att producera vacciner utan också nödvändig teknisk kunskap och information. Därför bör Biden-administrationen också stödja C-Tap, som rekommenderas av Anthony Fauci, en av världens ledande experter på infektionssjukdomar.   

När läkemedelspatentpoolen (MPP) stod inför liknande problem grep Obama-administrationen in för att lägga amerikanska ägda patent i poolen samtidigt som läkemedelsföretagen uppmuntrades att förbättra utvecklingsländernas tillgång till läkemedel.

President Biden vet att det tidigare stödet från USA var avgörande för MPP:s eventuella framgång. Det ökade produktionen dramatiskt och sänkte priserna på läkemedel mot hiv, tuberkulos, hepatit C och andra infektionssjukdomar i utvecklingsländerna.

Översättning Christin Sandberg

Fakta

Anis Chowdhury är adjungerad professor. Tidigare chef för avdelningen för makroekonomisk politik och utveckling, FN:s ekonomiska och sociala kommission för Asien och Stilla havet (UN-Escap).

Jomo Kwame Sundaram är en malaysisk ekonom. Assisterande generalsekreterare för ekonomisk utveckling i FN:s avdelning för ekonomiska och sociala frågor (Desa) 2005–2012, och biträdande generaldirektör vid livsmedels- och jordbrukssektorn inom FN 2012–2015.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.