Benjamin Netanyahu har sagt att annektering av stora delar av det ockuperade Västbanken ska ske den 1 juli. Här granskar han en karta över bosättningen Ariel. Foto: AP Photo/Sebastian Scheiner
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Tusentals demonstrerade mot annektering i Tel Aviv

Tusentals personer samlades i en protest på lördagen på Rabintorget i Tel Aviv mot Israels annekteringsplaner av ockuperad palestinsk mark. Bernie Sanders deltog via en videolänk.

Av Bella Frank

ISRAEL Protesten förbjöds först på grund av coronapandemin men dagen innan den gick av stapeln fick den tillstånd. Demonstrationen var organiserad av judiska och palestinska organisationer gemensamt och krävde att den nya israeliska regeringens planer på att annektera stora delar av det ockuperade Västbanken den 1 juli stoppas.

Den amerikanska senatorn Bernie Sanders, som kämpade mot Joe Biden om att bli Demokraternas presidentkandidat, har länge stött palestiniernas kamp mot ockupation och för en egen stat. Han deltog i lördags via en videolänk:

– Det är upp till oss alla att stå upp mot auktoritära ledare och att bygga en fredlig framtid för varje palestinier och varje israel…Som min vän Ayman Odeh brukar säga: Den enda framtiden är en gemensam framtid, sade Sander.

Inför ett vägval

Ayman Odeh, ledare för alliansen Joint List som i senaste valet fick femton platser i parlamentet, fanns också på plats och sade att de står inför ett vägval:

– En väg leder till ett gemensamt samhälle med en verklig demokrati, civil och nationell jämlikhet för arabiska medborgare…Den andra vägen leder till hat, våld, annektering och apartheid.

– Vi är här på Rabintorget för att välja den första vägen, sade Odeh, rapporterar Haaretz.

Nitzan Horowitz, ledare för partiet Meretz, fördömde den planerade annekteringen som ett krigsbrott.

– Ett brott mot freden, ett brott mot demokratin, ett brott som kommer att kosta oss blod.

Premiärminister Benjamin Netanyahu hävdar att han står fast vid planerna på att annektera ockuperad mark, men många frågetecken återstår om han kommer göra verklighet av saken, och i så fall hur mycket mark som i så fall annekteras.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.