Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vill motverka mensfattigdom genom att förse gymnasieskolor med gratis mensskydd. Foto: Hagen Hopkins/Pool Photo via AP
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Gymnasieelever får gratis mensskydd

Mensskydd ska bli gratis för alla Nya Zeelands gymnasieelever för att förebygga så kallad mensfattigdom, som innebär att flickor och transpersoner inte har råd att köpa mensskydd.

Av Bella Frank

NYA ZEELAND Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har sagt att mensskydd inte är en lyxvara och utan ett grundläggande behov. Därför ska gymnasieelever inte längre behöva betala för dem utan de ska tillhandahållas i alla skolor som väljer att delta i det rikstäckande programmet. I dagsläget tvingas flickor, ickebinära och transpersoner som inte har råd att köpa mensskydd använda toalettpapper eller trasor, andra känner sig tvungna att stanna hemma från skolan under mensen.

Programmet ska först införas på femton skolor där problemet är stort, där gratis mensskydd ska finnas under hösten, och fram till nästa år kan alla skolor som vill ingå i programmet.

– Vi vet att nästan 95 000 9-till-18-åringar kan stanna hemma under menstruationen på grund av att de inte har råd med mensskydd. Genom att göra dem tillgängliga gratis stöder vi dessa unga människor att fortsätta sin utbildning på skolan, säger Ardern, rapporterar The Irish Times.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.