Tiotusentals demonstranter samlades på lördagen utanför Vita huset i en jättedemonstration mot rasism och polisvåld. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Reportage

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Tiotusentals i fredliga demonstrationer i USA

Förra helgens tårgas, plundringar och bränder har förbytts till massdemonstration med sång och dans runt om i USA. Stora skaror dröjde under kvällen sig kvar på gatorna i flera städer. Demonstrationer till stöd för Black lives matter har också hållits runt om i världen.

Av TT-AFP-Reuters

VÄRLDEN Protester mot rasism och polisvåld har pågått varje dag sedan George Floyd dog i samband med ett polisingripande för snart två veckor sedan, men den andra helgen sedan det uppmärksammade dödsfallet har demonstrationerna fått en ny dimension.

– Det känns som att jag får vara del av ett historiskt skeende och vara en del av en grupp människor som försöker förändra världen för allas bästa, säger Jamilah Muahyman, vid en demonstration i närheten av Vita huset.

Washington är centrum

Centrum för lördagens protester var huvudstaden Washington DC, där den hittills största manifestationen mot rasism och polisvåld arrangerades, sedan videon där en polisman trycker sitt knä mot George Floyds nacke började spridas på sociala medier förra veckan.

”Mycket mindre folkmassor i D.C än väntat”, twittrade president Donald Trump på söndagsmorgonen svensk tid. ”Polisen har gjort ett fantastiskt jobb”.

Stora fredliga protester har också hållits i en rad andra städer. I Atlanta och Los Angeles har slagord varvats med musik, sång och dans. I Seattle däremot har demonstranter och polis drabbat samman och polisen försöker under kvällen skingra demonstranter med distraktionsgranater, rapporterar CNN.

Protester i världen

De amerikanska demonstranterna fick under lördagen sällskap av stora manifestationer runt om i världen, där människor tågade i solidaritet med USA:s svarta befolkning.

Mestadels har protesterna varit fredliga men i Storbritannien vandaliserades statyer och poliser har skadats i London efter sammandrabbningar med demonstranter.

En staty av den tidigare brittiske premiärministern Winston Churchill har vandaliserats i centrala London. Därtill har minst 14 poliser i den brittiska huvudstaden skadats efter sammandrabbningar, två av dem allvarligt, rapporterar Reuters.

”Människor har rätt att protestera fredligt och medan man distanserar sig socialt, men man har ingen rätt att attackera polisen”, skriver premiärminister Boris Johnson på Twitter på söndagskvällen.

”Dessa demonstrationer hart vanärats av kriminella – och de sviker den sak de påstår sig tjäna. De ansvariga kommer att ställas till svars”, fortsätter han.

Tiotusentals människor fyllde gator och torg i London, där protester har hållits i två dagar.

Utanför USA:s ambassader

Det var andra helgen i rad som det antirasistiska Black lives matter-nätverket höll demonstrationer i flera städer i världen.

I Rom samlades tusentals människor på Piazza del Popolo-torget, där talarna uppmärksammade problemet med rasism på hemmaplan, i USA och i andra delar av världen. I flera andra städer, som i Budapest, Madrid och Köpenhamn samlades demonstranter utanför USA:s ambassader, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Jag tycker verkligen att vi måste få ett slut på den strukturella rasismen som faktiskt är internationell, säger 24-åriga Gloria Envisas som deltog i demonstrationen i Madrid.

Demonstrationen i Köpenhamn samlade fler än 15 000 deltagare, enligt polisens bedömning. I Thailand hölls en digital manifestation på videoplattformen Zoom på grund av coronarestriktionerna.

– Alla har önskningar, alla har drömmar, allas blod är rött, säger Natalie Bin Narkprasert, en av dem som organiserade den digitala manifestationen.

Rev staty av slavhandlare

Omkring 10 000 demonstranter deltog i Black lives matter-protesten i engelska Bristol. En mindre grupp rev ned en staty som föreställer den tidigare parlamentsledamoten Edward Colston (som levde på 1600- och 1700-talet), eftersom han även var slavhandlare.

Videoklipp från händelsen visar hur demonstranterna fäste ett rep runt statyn och drog ned den, stampade på den och bar den till Avonfloden där den dumpades i vattnet.

Inrikesminister Priti Patel och den lokala polischefen Andy Bennett fördömer händelsen.

Protesterna sker samtidigt som allt fler länder inlett återöppningar efter att ha varit nedstängda under coronapandemins första fas, och flera regeringar har uppmanat sina medborgare att undvika folksamlingar på grund av risken för att smittspridningen ska ta ny fart. Bland andra har den brittiske hälsominister Matt Hancock varnat för att deltagande i Black lives matter-protesterna riskerar att bidra till ytterligare spridning av viruset.

Fakta: Black lives matter-rörelsen

I februari 2012 dödas den svarte 17-åringen Trayvon Martin i Sanford i Florida. Den frivillige områdesvakten George Zimmerman hade tidigare larmat polisen för att rapportera om en ”skum person” som rörde sig i området. Några minuter senare hörde grannarna pistolskott. Trayvon Martin var obeväpnad.
 
Dödsskjutningen tände ett nationellt ursinne, som förstärktes ytterligare när George Zimmerman friades från anklagelserna om mord. Stora demonstrationer hölls på många platser i USA. På sociala medier började en hashtag florera, #blacklivesmatter, ungefär ”svarta liv spelar roll”. Sedan dess har initiativet vuxit och blivit en global, decentraliserad opinionsrörelse.
 
Dödsskjutningen av Trayvon Martin har följts av flera uppmärksammade fall där poliser har använt dödligt våld mot obeväpnade svarta personer. Ändå döms få poliser för brott. Enligt Black lives matter-rörelsen handlar det om ett system rotat i rasism, och att anställda inom polisväsendet skyddar varandra.
 
Runt 1 000 människor dödas av polisen varje år i USA, visar forskning från Bowling Green State-universitetet.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.