En liten grupp demonstranter protesterade mot Brasiliens president Jair Bolsonaro på Copacabana i Rio de Janeiro på söndagen. Foto: AP Photo/Leo Correa
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Ilska mot Bolsonaro efter raderade coronasiffror

Brasiliens regering anklagas för totalitarism och censur, efter att ha beslutat att inga siffror över det totala antalet coronasmittade eller döda längre får publiceras. Brasiliens hälsodepartement har raderat flera månaders statistik från sin hemsida. Beslutet har väckt ilska i landet som har fler döda än Italien.

Av Christin Sandberg

BRASILIEN Enligt uppgifter i lokal media är det den högerpopulistiska presidenten Jair Bolsonaro som har gett order om att plocka bort statistik och radera siffror. Kritiker menar att det är ett försök att dölja smittans omfattning i landet – ett av världens värst drabbade länder.

Enligt de senaste siffrorna från Johns Hopkins-universitetet är antalet dödsfall 36 455, vilket innebär att landet har högre dödstal än Italien och med drygt 690 000 coronasmittade flest smittade i världen efter USA.

I fredags stängde det federala hälsoministeriet i Brasilien ner webbplatsen som visat statistik över antalet smittade och döda per dag, vecka och månad. I lördags var webbplatsen åter sökbar, men med ett begränsat antal siffror från det senaste dygnet.

”En liten förkylning”

Samma dag twittrade presidenten Bolsonaro att det totala antalet smittade ”inte är representativt” för den rådande situationen i landet. Tidigare har han väckt uppmärksamhet efter att ha viftat bort allvaret i situationen genom att kalla coronaviruset ”en liten förkylning” samt kommenterat de snabbt stigande dödstalen med att  ”vi ska alla den vägen vandra”.

Brasiliens nationella råd för statliga hälsosekreterare (Conass) skrev i ett uttalande under lördagen att de kommer att bekämpa beslutet att inte längre offentliggöra siffror över läget. Och menar att presidenten har avfärdat allvaret i coronapandemin och försökt förhindra alla försöka att införa karantän, utegångsförbud och social distansering för att skydda befolkningen, samtidigt som han ständigt hävdat att dessa steg orsakar mer skada på ekonomin än pandemin.

Hotar bryta med WHO

”Det auktoritära, okänsliga, omänskliga och oetiska försöket att osynliggöra COVID-19-dödsfallen, kommer inte att bli framgångsrikt.”, framkom i uttalandet som undertecknats att Alberto Beltrame, ordförande för Conass.

”Manipulation av statistik är en manöver som totalitära regimer använder…. Tricket undantar inte ansvar för eventuellt folkmord.”, twittrade Gillar Mendes, domare i hösta domstolen.

Flera andra röster har höjts för att försvara vikten av transparent och vetenskapligt grundad information till allmänheten.

President Bolsonaro hotade under helgen även med att bryta samarbetet med Världshälsoorganisationen WHO.

Brasiliens befolkning uppgår till 210 miljoner och är världen sjunde mest folkrika nation. I landet talas portugisiska och över 280 ursprungsspråk.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.