En avgörande faktor bakom framgången för GNA är Turkiets stöd som sedan årsskiftet bistått GNA militärt. Här Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Fayez Sarraj som leder den internationellt erkända regeringen inför samtal i Ankara i förra veckan. Foto: Turkish Presidency via AP

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Libyen: Haftar allt mer trängd

Krigsherrens Khalifa Haftars styrkor trängs allt längre österut i Libyen. Miliser som stöder den internationellt erkända regeringen i Tripoli har bland annat återtagit Tarhouna och är nära att ta kontroll över staden Sirte. Samtidigt kommer rapporter om utbredd plundring.

Av Bella Frank

LIBYEN Haftar som inledde en offensiv mot huvudstaden Tripoli i april förra året har sedan ett par månader tappat allt mer mark. I torsdags kunde styrkor som stöder den internationellt erkända regeringen GNA återta Tarhouna från Haftars styrkor Libyan National Army.

FN larmar nu om att många människor i Tarhouna tvingats på flykt, samt att det rapporteras om flera döda. ”Rapporter om upptäckten av ett antal kroppar på sjukhuset i Tarhouna är djupt oroande” säger FN:s insats i Libyen, Unsmil, i ett uttalande där de uppmanar GNA att utreda rapporterna på ett oberoende sätt.

Rapporter om plundring

I samma uttalande skriver Unsmil att man mottagit andra oroväckande rapporter från städer som nu åter är under GNA-kontroll: ”Vi har också mottagit flera rapporter om plundring och förstörelse av offentligt och privat egendom i Tarhouna och Alasabaa, vilket i vissa fall verkar vara vedergällnings- och hämndaktioner som riskerar att ytterligare slita på Libyens samhällsstruktur”, skriver de i uttalandet rapporterar Reuters.

En talesman för GNA säger att man varnat sina styrkor om att hämndaktioner kommer att bestraffas.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.