En polisbyggnad i Minneapolis i brand i samband med protester den 28 maj. Foto: John Minchillo/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Minneapolis: Polisen ska avvecklas

Minneapolis polisavdelning som den ser ut i dag kommer att monteras ned enligt stadsfullmäktiges ordförande Lisa Bender.

Av TT-AFP

USA – Vi har åtagit oss att avveckla polisarbetet så som det ser ut i Minneapolis för att tillsammans med staden skapa en ny modell för allmän säkerhet som faktiskt gör våra invånare säkra, säger Lisa Bender till CNN.

Minneapolis stadsfullmäktiges ordförande Lisa Bender säger hon vill flytta polisens finansiering till samhällsbyggande åtgärder, och att kommunfullmäktige ska diskutera hur man ska ersätta den nuvarande polisorganisationen.

Alondra Cano, ledamot i Minneapolis stadsfullmäktige, skriver på Twitter att en majoritet har kommit överens om att ”Minneapolis polisavdelning inte går att reformera och att det nuvarande polissystemet kommer att upphöra”.

Minneapolis borgmästare Jacob Frey är dock emot att man gör sig av med polisavdelningen, liksom basen för stadens mäktiga polisfack, Bob Kroll, som i fjol syntes på scen tillsammans med president Donald Trump. Tidigare i helgen blev just Kroll utbuad och ombedd att lämna en protestsamling. Han har efter det sagt att han stöder ”en massiv strukturell reform” men inte att ”avskaffa hela polisorganisationen”.

Minskat anslag i New York

USA har under två veckor präglats av protester mot polisen, sedan George Floyd dödades under ett ingripande i Minneapolis. Och många som demonstrerar kräver att polisen ska få minskade anslag.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio sade på söndagen att han kommer att sänka stadens polisbudget till förmån för ungdomsverksamhet och socialtjänst, rapporterar lokala medier.

President Trump har svarat på kraven om minskade polisanlag med att attackera Demokraternas presidentkandidat Joe Biden. På Twitter skriver presidenten, utan att ha stöd för det, att Biden inte bara kommer att ”dra in polisens pengar, utan även militärens pengar”.

Biden besöker Floyds familj

Biden, som har anklagat Trump för göda ”hatets lågor”, planerar att resa till Houston under måndagen för att besöka George Floyds familj. Han kommer också att spela in ett meddelande som ska läsas vid Floyds begravning på tisdag.

Häktningsförhandlingar för den polis som kommer att åtalas för att ha orsakat Floyds död hålls under måndagen, rapporterar KSTP-TV. Åtal väntar även för de tre övriga poliserna som medverkade vid ingripandet den 25 maj.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.