Eric Reid från San Fransisco 49ers knäböjer under nationalsången i protest mot det dödliga polisvåldet mot svarta innan en match i september 2017. Reid var en av de spelare som snabbt slöt upp med dåvarande lagkamraten Colin Kaepernicks protest 2016. AP Photo/Marcio Jose Sanchez
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

NFL: ”Vi hade fel när vi inte lyssnade”

Den högsta ligan för amerikansk fotboll, NFL, som tidigare förbjudit spelare från att gå ner på knä i protest mot polisvåld mot svarta backar nu från sin ståndpunkt. I ett uttalande säger NFL-chefen Roger Goddell att NFL nu uppmuntrar spelare att fredligt protestera.

Av Bella Frank

USA Ställningstagandet från NFL:s ledning sker efter att flera stjärnspelare i en video krävt att NFL ska ta ställning mot rasism efter att George Flod dödats av polis under ett ingripande i Minneapolis den 25 maj.

– Vi, NFL, fördömer rasism och det systematiska förtrycket av svarta människor, säger Goddell i sitt uttalande, rapporterar Sky News.

Han fortsätter med att säga att NFL ”erkänner att vi hade fel när vi inte lyssnade på NFL-spelare tidigare och vi uppmuntrar alla att göra sina röster hörda och fredligt protestera.”

– Vi lyssnar, jag lyssnar och jag kommer att kontakta spelare som har höjt sina röster och andra om hur vi kan förbättra för att bli en bättre och mer enad familj, säger han.

Knäböjde i protest

En av de som bör stå högt upp på listan för Goddell att kontakta är Colin Kaepernick. Protester inom NFL har förekommit i flera olika perioder men blev särskilt stort när Colin Kaepernick tog ställning mot det dödliga polisvåldet mot svarta genom att vägra stå upp när USA:s nationalsång spelades inför match hösten 2016. Han knäböjde i stället och förklarade efteråt i en intervju:

– Jag tänker att fortsätta stå med människor som förtrycks.

Han förklarade att hans ställningstagande handlade om skeenden större än idrott:

– Det ligger kroppar på gatorna och folk får betald tjänstledighet och kommer undan med mord, sade han då och syftade på flera fall där svarta män och barn dödats i samband med polisingripanden som Eric Garner, Michael Brown, och Tamir Rice som bara var tolv år när han sköts ihjäl av polis i Cleveland.

Fortfarande utan kontrakt

Protesterna spreds sig till flera andra lag och sporter, och både hyllades och möttes av kraftig kritik. En av kritikerna var president Donald Trump. Ett år efter att protesten inletts gick Trump till attack mot idrottare som deltog i protester under nationalsången med uttryck som ”son of a bitch”. Han ville också att dessa idrottare skulle få sparken från sina lag med resultatet att spelare från en stor majoritet av NFL-lagen deltog i protester.

Colin Kaepernick anses ha bestraffats för sina protester av NFL. Sedan början av 2017 har han varit utan kontrakt, trots goda resultat, och han jobbar fortfarande för att kunna fortsätta spela i NFL.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.